127.100 KM za sanaciju obrazovnih ustanova u ZDK

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović danas su u Sarajevu potpisali potpisan Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja između Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

”Radi se o četiri projekta sanacije i rekonstrukcije s kojim će se poboljšati uslovi rada u odgojno-obrazovnim ustanova. U tu svrhu Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz budžeta FBiH za 2013. godinu osiguralo je sredstva od 127.100 KM” – kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Korisnici sredstava su: „Prva gimnazija“ Zenica (31.775,00 KM za projekt „Izrada tehničke dokumentacije, rekonstrukcija sistema grijanja, sa izvođenjem dijela građevinskih radova i nadzor nad izvođenjem radova), OŠ „21. mart“ Matuzići-Područna škola Mravići, Doboj-Jug (31.775,00 KM za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukcija i sanacija postojećeg krova, nadzor nad izvođenjem radova), OŠ „1. mart“ Jelah, Tešanj (31.775,00 KM za rekonstrukciju i sanaciju postojećeg krova) i Franjevačka gimnazija Visoko (31.775,00 KM za izgradnju fiskulturne sale).

”U roku od osam mjeseci, kako je predviđeno Ugovorom, trebali bi biti gotovo ovi radovi, koji predstavljaju veliku kap vode u moru jer se inače teško obezbjeđuju sredstva za ovu namjenu. Zahvaljujem se na značajnoj podršci Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, koju je pružilo Kantonu Sarajevo” – rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mirko Trifunović.

Ministar Mašić istakao je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je osiguralo finansijsku podršku za ukupno 30 odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH, u iznosu od 850.000 KM.

”Ponosan sam što u ovom projektu po prvi put ove godine učestvuje svih 10 kantona u Federaciji BiH” – kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić prilikom potpisivanja Ugovora o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja između Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti