13-godišnjak ovisnik o drogama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U RS se iz godine u godinu povećava broj korisnika različitih droga, a posebno zabrinjava podatak da se zbog lake dostupnosti ovih supstanci na crnom tržištu dobna granica konzumenata drastično spušta.

Tatjana Maglov, nacionalni koordinator za bolesti zavisnosti RS, kazala je da se starosna granica pomjera ka mlađoj populaciji do te mjere da je u RS zabilježen slučaj liječenja 13-godišnjeg djeteta koje je postalo zavisnik od droga.

“Droge su dosta dostupne zbog potražnje, to jednostavno diktira zakon ponude i potražnje kao i u ostalim oblastima, kao i slabe mjere represije”, istakla je Maglov.

Ona je kazala da se na našim prostorima najviše konzumiraju heroin i marihuana, zatim ekstazi, dok se kokain i halucinogeni koriste rjeđe.

“Prvi kontakt sa drogama se najčešće dešava kod onih ljudi koji su slabi kao ličnost kao i kod onih koji imaju neke probleme, kao što su nesređeni porodični odnosi i teška materijalna situacija, pa jedini izlaz i bijeg iz stvarnosti vide u konzumiranju tih supstanci”, pojasnila je Maglov.

Ona je kazala da se pokazalo da nepogode kao što su poplave ili zemljotresi povećavaju rizik od povećanja broja korisnika droga.

Dejana Cocić-Hadžiibrahimović, specijalista psihijatrije u Centru za mentalno zdravlje Doboj, kazala je da je za 12 osoba povećan broj zavisnika od psihoaktivnih supstanci koje se liječe u ovoj ustanovi.

“Od ukupnog broja registrovanih zavisnika 80 odsto čine opijatski zavisnici, a 20 odsto je zloupotreba psihoaktivnih supstanci i politoksikomanija, odnosno radi se o upotrebi više supstanci istovremeno”, kazala je Cocić-Hadžiibrahimovićeva.

Ona je navela i da se u odnosu na prošlu godinu starosna granica pomjera na mlađu populaciju kada se govori o prvom uzimanju supstance, ali i kada se govori o razvoju zavisnosti i početku liječenja.

“Ono što je uočeno u CZMZ Doboj je da se droga počinje uzimati najčešće zbog radoznalosti, uticaja društva, poremećenih porodičnih odnosa, bar jedan roditelj u porodici koji uzima alkohol ili neku od psihoaktivnih supstanci, zatim loših socijalnih uslova, nedostatka posla i materijalne sigurnosti”, navela je Cocić-Hadžiibrahimovićeva.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, kazala je da je za 11 mjeseci ove godine policija otkrila ukupno 69 krivičnih djela zloupotrebe droga, dok je u istom periodu prošle godine otkriveno manje, odnosno 46 djela.

“Primijetili smo da nema neke granice kada je u pitanju starost, ima i maloljetnih počinilaca kao i onih koji imaju preko 50 godina”, kazala je Simojlovićeva.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.