da block

19 godina od smrti legendarnog pjevača: Činjenice koje niste znali o Kurtu Cobainu

da block

Na današnjii dan prije 19 godina život si je oduzeo Kurt Cobain, frontmen grupe Nirvana. Uz Nirvanu, bendovi kao što su Pearl Jam i Alice In Chains su bili predvodnici grunge pokreta koji se pojavio u Seattleu krajem 1980-ih.

Okolnosti Cobainove smrti još uvijek nisu do kraja razjašnjene ali službeno izvješće navodi prostrjelnu ranu kao uzrok smrti.

Donosimo vam sedam stvari o njegovom životu koje do sada niste znali a donosi ih UpVenue:

Suicidalne sklonosti u porodici Cobain

Obojica Kurtovih ujaka su počinila samoubistvo a on sam je u mladim danima se često znao snimati Super-8 kamerom, snimivši jednom svoje samoubistvo kao šalu. Njegova kćerka Frances Bean Cobain je priredila zabavu povodom svog šesnaestog rođendana na kojoj je tema bila – samoubistvo.

Kurt se jednom predozirao i održao koncert

U junu 1993., prije nastupa u New Yorku, Cobain se predozirao heroinom s Courtney Love. Ona ga je tada udarala po prsima da dođe k svijesti nakon čega je nastavio koncert.

“Smeels Like Teen Spirit” je naziv dezodoransa

Katheleen Hanna iz benda Bikini Kill je u jednom hotelu na zid napisala “Kurt miriše kao Teen Spirit”, popularni ženski dezodorans, piše Index. Njemu se ta ideja toliko svidjela da je to kasnije uzeo za naziv jedne od najpopularnijih pjesama Nirvane.

Oproštajno pismo je posvetio svom izmišljenom prijatelju

Kao dijete, Kurt je imao izmišljenog prijatelja Boddah na kojeg je adresirao svoje oproštajno pismo.

Jedan od Nirvaninih prvih nastupa je dogovorio Kurtov liječnik

Dr. Nikolas Hartshorne je obožavao rock a kasnije je obavio i obdukciju na njegovom tijelu.

Kurt je bolovao od teških želučanih problema

Jedan od razloga zašto je uzimao heroin je i bol u želucu na koju se stalno žalio. U svom oproštajnom pismu je napisao “Hvala vam iz dubine mog bolnog, odvratnog želuca.”

Nirvanin četvrti album je trebao biti više akustičan

Nakon uspješnog nastupa na MTV-ju u emisiji Unplugged, Cobain je spomenuo kako bi volio napraviti više akustičan i smireniji album. Čak je dogovarao saradnju s frontmenom benda R.E.M., Michaelom Stipeom.

(VisokoIN)