22 osobe osuđene za nezakonite odlaske na ratišta Sirije i Iraka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pravomoćno izrečenom osuđujućom presudom u predmetu kodnog naziva “Damask”, 22 osobe su osuđene za nezakonite odlaske na ratišta Sirije i Iraka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Svih 8 osuđenih u predmetu Enes Mešić i dr. proglašeni su krivim i osuđeni na zatvorske kazne.

Ovom presudom, ukupno 22 optužene osobe iz Bosne i Hercegovine, su pravomoćno osuđene za kaznena djela u vezi s odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka.

Iz Tužilaštva napominju da do sada nije bila niti jedna oslobađajuća presuda u vezi s kaznenim djelima za nezakonito sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima.

U okviru akcije kodnog naziva “Damask”, TužilaštvoBiH uložilo je intenzivne napore, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona i agencijama iz partnerskih zemalja širom svijeta, na provođenju detaljnih i sofisticiranih istraga i prikupljanju dokaza o odlascima državljana BiH na ratišta Sirije i Iraka, te pridruživanju paravojnim skupinama i strukturama tzv. “IDIL-a”.

Većem broju osuđenih dokazano je da su boravili i sudjelovali na stranim ratištima, što je potkrijepljeno i brojnim dokazima, a pravosudne i policijske agencije uspjele su ostvariti i značajnu preventivnu ulogu, jer se među osuđenima u proteklim godinama, nalaze i osobe koji nisu uspjele stići do Sirije i Iraka, već su otkrivene, locirane i uhićene na području Turske ili na polasku iz BiH.

Napori Tužilaštva BiH u borbi protiv terorizma, prepoznati su i priznati u brojnim međunarodnim analizama i izvještajima o borbi protiv terorizma, kao značajan doprinos međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, saopćeno je iz ove institucije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.