31 mezarje na teritoriji općine Visoko zaštićeni spomenici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Među spomenicima kulturno-historijskog naslijeđa na području općine Visoko nalaze se i stara muslimanska mezarja. Čak 31 mezarje na teritoriji općine Visoko evidentirano je kao zaštićeni spomenik baštine te, obzirom na njihovu vrijednost i značaj, svrstano u četiri kategorije.

Mezarje „Tekija“ ili „Na tekiji“ nalazi se u selu Lužnica, sjeverno od Visokog, ispod Čajangrada, na putu iz Gračanice prema Kraljevoj Sutjesci. Naselje Lužnica jedno je od visočkih naselja koje se spominje u prvom popisnom defteru Bosanskog sandžaka iz 1468/9 godine.

Prije posljednjih ratnih zbivanja na mezarju se nalazilo desetak nišana dimenzija do dva metra sa „glavom“ u formi različitih turbana, te nekoliko stela. Prva devastacija mezarja desila se od strane Sekcije za uzgoj i zaštitu šume „Goruša“ Visoko prilikom prosijecanja puta za odvoz drvne građe sa navedene parcele, 1986. godine. Prije same sanacije, mezarje je vandalskim činom ekstremnih pojedinaca, ponovo devastirano ratne 1993. godine i tom prilikom su preostali nišani razbijeni na veće ili manje komade.Veći fragmenti razbijenih nišana transportovani su nakon završetka agresije na RBiH u depo Zavičajnog muzeja, 2003. godine, a zatim u prostor JKP „Gradska groblja“ Visoko, 2005. godine kako bi se pripremili za restauraciju i konzervaciju.

Jedan originalni nišan iz Lužnice nalazi se depou Muzeja, a kopija je napravljena u Mošćanici kod Zenice.

Muzej je u saradnji sa MIZ Gračanica i Medresom „Osman-ef. Redžović“ Veliko Čajno u nekoliko navrata učestvovao u aktivnostima zaštite i održavanja kada je lokalitet očišćen od samoniklog rastinja.
S ciljem revitalizacije i obnove mezarja pripremljen je projekat kojim je planirana restauracija i konzervacije nišana i njihovo postavljanje na autentične lokacije. Krajnja aktivnost na zaštiti bila bi postavljanje ograde oko mezarja.

(Visokoin.com / Zavičajni muzej Visoko)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.