Abdulah Skaka je novi ambasador BiH u Kataru

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, pomalo neočekivano a za dio javnosti svakako i šokantno, imenovan je za novog ambasadora BiH u Kataru. On će na ambasadorsku dužnost stupiti 1. oktobra ove godine.

Dosadašnji ambasador u Kataru Haris Lukovac dvije godine prije okončanja mandata demonstrativno je podnio ostavku na ambasadorsku dužnost i prije četiri dana se vratio u Sarajevo.

Prema informacijama Inforadara, Lukovca je na ovu odluku navela ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković čudnim odlukama i ignorisanjem administracije kojom rukovodi. Kako se saznaje u centrali MVP-a BiH, problem je izbio nakon što je Lukovac sa katarskim vlastima dogovorio i obezbijedio veliku količinu vakcina za BiH (prije nekoliko mjeseci), ali je ministrica Turković ovaj aranžman neshvatljivo zaustavila, obrazlažući da našoj državi te vakcine nisu potrebne.

U vrijeme kada je pandemija bjesnila, u martu ove godine, Turković je u odabranim arapskim zemljama boravila petnaestak dana, ali ne kako bi dogovorila i osigurala vakcine za BiH, već je na račun države obavila umru i napravila skandal već pri prvom susretu kada je u zvaničnu bh. delegaciju pokušala ugurati sina Alija Turkovića.

Ranije je mama Bisera sina Alija, inače službenika OSA-e BiH, zaposlila u bh. ambasadi u Kataru te je upravo zbog njega u MVP-u BiH napravljena nova sistematizacija jer u Kataru nije bilo pozicije za predstavnika obavještajne službe.

Osim toga, ministrica Turković je usred Ramazana, 26. aprila ove godine, a o čemu je Inforadar također pisao, bez znanja institucija države i bez najave ambasadoru Lukovcu, „stranački“ boravila u Kataru.

Uposlenicima u centrali MVP-a tada je saopćila da putuje u Zagreb, čime je saradnike u MVP-u dovela u zabludu, teško derogirajući i zloupotrebljavajući funkciju šefice diplomatije na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA poslovima vezanih za namjensku industriju, jer je u pitanju bio posao prodaje oružja Kataru u poluprivatnom aranžmanu.

Sve su to razlozi, ili barem dio njih, a prema informacijama Inforadara ključni je ignorisanje već dogovorene isporuke vakcina BiH, zbog kojih je ambasador Lukovac, također kadar SDA, odstupio s dužnosti, pa će sada, s druge strane, ambasadorska pozicija Skaki nesumnjivo da bude nagrada za katastrofalan rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Za razliku od pozicije gradonačelnika Sarajeva, koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju „Asim sredio“, ovu mu je završio stranački šef Bakir Izetbegović putem svog izvršioca u Predsjedništvu BiH Šefika Džaferovića.

Kako bi osigurali da postavljenje protekne bez problema, prevashodno da Milorad Dodik aminuje Skakinu kandidaturu, napravljen je ustupak čovjeku koji friško najavljuje disoluciju, otcjepljenje od BiH, pa će tako još uvijek neotcjepljena u bh. rezidenciju u Parizu useliti SNSD-ovka Bojana Kondić Panić.

Panić je, inače, dosadašnja savjetnica načelnika opštine Laktaši. Dosadašnji bh. ambasador u Francuskoj Kemal Muftić seli se na novu destinaciju – u Australiju, a ne njegovo mjesto direktno iz Laktaša slijeće Bojana Kondić-Panić.

Vezani članci

Dodik: Ako se ne vratimo na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglašavamo nezavisnost RS

VISOKOIN.COM

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com