Abidal se uspješno oporavlja nakon transplantacije jetre

Predsjednik Barcelone Sandro Rosell u kratkom je saopštenju izjavio da se francuski fudbaler katalonskog kluba Eric Abidal uspješno oporavlja nakon transplantacije jetre.

Nakon devetosatnog operativnog zahvata kojim mu je u utorak transplantiran dio tkiva jetre rođaka Gerarda, Abidal i njegov donor započeli su postoperativni oporavak, a poštujući želje porodice jedini koji se oglasio javnosti, predsjednik Barcelone Sandro Rosell bio je štur u ponuđenim informacijama, prenosi Nogometni magazin.

– I Abidal i njegov rođak uspješno su započeli sa oporavkom i to je sve što vam mogu reći jer je takva molba njihovih porodica – izjavio je Rosell.

Pomoćnik finansijskog direktora kluba s Camp Noua Javier Feus pojasnio je razloge zbog kojih je zahvat trajao dugih devet sati.

– Radilo se o situaciji gdje se organ presađivao sa živog donora. Prvo je obavljena operacije na donoru, a zatim na osobi koja prima donirani organ – rekao je Feus.

Na konferenciji za novinare nakon treninga u srijedu u ime ekipe uspješan je oporavak suigraču poželio veznjak Barcelone Sergio Busquets.

– Ovim putem mu želim odaslati punu podršku. Siguran sam da je primio sve poruke podrške koji su mu upućivani ovih dana od strane suigrača, navijača i svih ostalih ljudi – poručio je Busquets.

(VisokoIN)