Abu Bakr al-Baghdadi pozvao muslimane širom svijeta u džihad i stvaranje islamske države

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Čelnik ekstremističke grupe koja je osvojila dijelove Iraka i Sirije pozvao je muslimane širom svijeta da dođu na teritorije pod njegovom kontrolom i izgrade islamsku državu.

Na snimku postavljenom na internetu, Abu Bakr al-Baghdadi je objavio kako želi da pretvori enklavu koju su stvorili njegovi borci u srcu Bliskog istoka u magnet za militante. On se također predstavio kao čelnik Islama širom svijeta, tražeći od muslimana u svim zemljama da se podignu protiv ugnjetavanja, prenosi AP.

Audioporuka uslijedila je dva dana nakon što je al-Baghdadijeva grupa, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), jednostrano proglasila uspostavu islamske države, ili kalifata, na teritoriji koju kontrolira. Također je proglasila al-Baghdadija kalifom, i zatražila je da mu svi muslimani širom svijeta izraze odanost.

Osvajanje teritorije od strane njegove grupe i njena objava kalifata transformirali su al-Baghdadija, rođenog u Iraku, u jednu od vodećih ličnosti globalnog džihadističkog pokreta, čak i zasjenjujući čelnika al-Qaide Aymana al-Zawahrija.

Iznenadnom ofanzivom širom Iraka broj ubijenih u toj zemlji porastao je na nivoe neviđene od sektaškog krvoprolića u 2006. tokom američke okupacije. UN tvrde da je više od 2.400 Iračana ubijeno u prošlom mjesecu, čineći juni najpogibeljnijim mjesecom u Iraku od aprila 2005. kada je Associated Press počeo registrirati brojke žrtava u toj zemlji.

U svom 19-minutnom obraćanju, al-Baghdadi je izjavio da je Islamska država zemlja za sve muslimane bez obzira na nacionalnost, poručivši im da će “vratiti svoje dostojanstvo, snagu i liderstvo”.

– To je država u kojoj su Arapi i nearapi, crnci i bijelci, istočnjaci i zapadnjaci, braća. Muslimani, požurite u svoju državu. Da, to je vaša država. Požurite, jer Sirija ne pripada Sirijcima i Irak ne pripada Iračanima. Zemlja je Allahova – navodi on, u pokušaju da proširi uticaj van Bliskog istoka.

On je također zatražio od militanata da eskaliraju borbe u svetom mjesecu Ramazanu.

– U ovom svetom mjesecu ili u bilo kom drugom mjesecu nema boljeg djela od džihada na Allahovom putu, zato koračajte stazom vaših pravednih predaka. Zato, na oružje, na oružje, vojnici Islamske države, u borbu, u borbu – poručio je on.

U apelu mislimanima širiom svijeta, on je poručio: “Vrijeme je došlo da se oslobodite spona slabosti, i ustanete u borbi protiv tiranije”.

Poruka je postavljena na militantne websiteove na kojima je grupa objavlivala i ranija saopćenja, a glas podsjeća na ostale snimke za koje se navodi da su al-Baghddijevi, koji se rijetko fotografira ili pojavljuje u javnosti.

Al-Baghdadijeva grupa već je privukla džihadističke borce širom arapskog svijeta i Kavkaza, i ekstremiste iz Evrope i SAD-a. U samo nekoliko godina, organizacija se transformirala iz ogranka al-Qaide u Iraku u transnacionalnu vojnu silu koja je osvoila i drži velike površine teritorije. Čelnik al-Qaide Ayman al-Zawahri protjerao je al-Baghdadija iz terorističke mreže u ovoj godini.

Samo u prošloj godini al-Baghdadijeva grupa – koja je promijenila ime samo u Islmska država – uspjela je praktično izbrisati iračko-sirijsku granicu i položiti temelje svoje pseudodržave.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.