Adil Osmanović: Dodik ima kompleks od stolice u kojoj sjedi

Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokazuju da on zaista i s razlogom ima kompleks od stolice u kojoj sjedi, a sjedi u stolici predsjednika Republike Srpske u kojoj su još sjedili mnogi koji su optuženi i osuđeni za ratni zločine i genocid, kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik SDA Adil Osmanović komentarišući Dodikove posljednje izjave kojima je negirao državu BiH, a RS-u pripisivao atribute državnosti.

“Želja da se prikaže da je entitet RS – država – je projekcija velikosrpske politike i onih koji su, nažalost, u ime te politike počinili genocid i etničko čišćenje. Pokušaj i dalje te politike da se opstruiraju na svaki mogući način državne institucije i da se predstavi da država BiH nije održiva, je ustvari želja i pokušaj da se realiziraju politički ciljevi koje su postavili Slobodan Milošević i Radovan Karadžić”, kazao je Osmanović i dodao da “Milorad Dodik mora biti svjestan da je ovim stalnim izjavama odavno već prevršio mjeru”.

Osmanović je izrazio očekivanje da će prije svega domaće političke snage uz pomoć međunarodne zajednice, koja je ovdje garancija Dejtonskog mirovnog sporazuma, poduzeti konkretne poteze u pogledu sankcioniranja te osobe jer ona takvim izjavama doprinosi političkoj i svakoj drugoj nestabilnosti u državi.

“Zabranom ulaska u zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države ili nekim drugim mjerama treba sankcionirati tu personu”, kazao je potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

(VisokoIN/Fena)