Agencija za javne nabavke BiH i Account potpisali Memorandum o saradnji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH (AJN) Đenan Salčin i direktor Antikorupcijske mreže civilnog društva u BiH – Account Eldin Karić potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji AJN i Accuonta s ciljem provođenja zajedničkih aktivnosti na unapređenju sistema javnih nabavki i sprečavanja korupcije u javnim nabavkama.

Saradnja AJN i Accounta, koja je i dosad bila dobra, kako su istakli potpisnici, potpisivanjem memoranduma je ozvaničena, a jedna od konkretnih, predstojećih aktivnosti odnosi se na izmjene Zakona o javnim nabavkama.

– Kao nevladin sektor na neki način ćemo učestvovati u pripremi izmjena Zakona o javnim nabavkama barem u onom kapacitetu da damo neke svoje stavove i mišljenja o problemima i eventualnim rješenjima što se tiče javnih nabavki – kazao je Karić dodajući da je uloga nevladinog sektora u ovom procesu monitoring i podizanje nivoa transparentnosti, odnosno obavještavanja javnosti o javnim nabavkama.

Salčin je kazao da su planirane izmjene i dopune postojećeg Zakona o javnim nabavkama, te da je formirana radna grupa za izmjenu zakona, koja je počela s radom.

– Pozvali smo nevladin sektor da aktivno učestvuju u izmjenama tog zakona zato što pored ostalog imaju stručne ljude u njihovim timovima i okruženju. Naredne sedmice treba biti održana druga sjednica radne grupe kada će i predstavnici nevladinog sektora aktivno učestvovati sa svojim prijedlozima – dodao je Salčin.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o javnim nabavkama, kako su dodali potpisnici, najviše će se ići na njegovo usklađivanje s direktivama EU, a namjera je da se poveća nivo transparentnosti i zakon učini efikasnijim u smislu sprečavanja i sankcionisanja korupcije.

Memorandum o saradnji između AJN i Accuonta potpisan je u okviru Account Sedmice borbe protiv korpucije, odnosno dan uoči 9. decembra – Svjetskog dana borbe protiv korupcije.

Više vijesti