Agius: Presude Karadžiću i Šešelju u martu 2016.

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon sastanka koji je održao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom prošle sedmice, Carmel Agius se danas po prvi put obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Agius je izrazio zadovoljstvo što može da izvjesti da Međunarodni sud nastavlja da ostvaruje napredak ka zacrtanom cilju. Napomenuo je da će presude u žalbenim postupcima u predmetima Stanišić i Simatović i Butare biti izrečene u decembru 2015, nakon čega će pred Međunarodnim sudom preostati četiri prvostepena i dva žalbena postupka, saopšteno je u ICTY-ju.

On je također izvjestio da se prvostepeni postupak u predmetu Mladić kao i žalbeni postupci u predmetima Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi odvijaju prema planu, dok se očekuje da prvostepeni postupci u predmetima Karadžić i Šešelj budu završeni krajem marta 2016. godine.

Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je također obavjestio Vijeće sigurnosti da je prvostepeni postupak u predmetu Hadžić privremeno obustavljen na period od tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja optuženog. Žalbeno vijeće trenutno razmatra žalbu na odluku o privremenom obustavljanju postupka.

Agius je potvrdio da se Međunarodni sud suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima su odlazak zaposlenih i moral osoblja, i naglasio da za ta pitanja mora biti pronađen odgovor ukoliko Međunarodni sud želi da ispuni svoj krajnji cilj zatvaranja 2017. godine. Predsjednik je pružio uvjeravanja Vijeća sigurnosti da se primenjuju sve moguće mjere kako bi se odgovorilo na uzroke potencijalnih odlaganja, i odao počast aktuelnim naporima sudija i zaposlenih da okončaju pravosudni rad što je prije moguće.

Zaključujući svoje izlaganje, Agius je podsjetio Vijeću sigurnosti da prepreke s kojima se Međunarodni sud suočava ne smiju ni na koji način umanjiti njegova ogromna dostignuća u borbi protiv nekažnjivosti i postavljaju globalnih standarda za međunarodno krivično pravo. Ponovio je da je, uz kontinuiranu podršku i ohrabrenje država članica Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud posvećen ispunjenju svog mandata i obezbjeđivanju svog efikasnog i neometanog zatvaranja do kraja 2017. godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.