Ahić: Ne možete spriječiti napade sa faktorom iznenađenja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jasmin Ahić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu u Danu uživo na N1 komentarisao je posljednji slučaj terorističkog napada u Barceloni, gdje je stradalo 14 – a ozlijeđeno više od 100 ljudi.

On je kazao da su teroristi promijenili svoj modus operandi, te da sada za izvršenje terorističkih akata vrše sa sredstvima kojima je teško ući u trag, poput automobila, kamiona, kombija i hladnog oružja.

“Možete pratiti, pripremati sve, ali onda se desi ovo. Što govori da se protiv ovakvih djela nemoguće boriti. Španija je od 2015. godine digla sistem sigurnosti na najveću mjeru, ne na maksimalnu kao Velika Britanija ili Francuska. A Španija nije imala problema sa terorističkim aktima u 2015. i 2016. godini. To dokazuje, koliko god se usredsredili, ne možete spriječiti terorističke akte koji imaju faktor iznenađenja”, ocijanio je Ahić u razgovoru za N1.

“Da li se sada sigurnosne službe trebaju baviti rent a car agencijama? Svako može uzeti automobil, zamesti trag i staviti lažne dokumente”, kazao je.

Evropa nije uspjela odgovoriti na ovaj napad, a za SAD je kazao da oni ne bilježe značajnije incidente, jer su zatvorili prekookeansku mrežu.

“Migrantska ruta i evropska otvorenost nam daje za pravo da kažemo da se EU teško bori sa ovim izazovima”.

Podsjećamo, u terorističkom napadu u Barceloni poginulo je 14, a ranjeno više od 100 osoba. Uhapšene su četiri osobe – dok se još uvijek traga za vozačem kombija koji je uletio u glavnu ulicu katalonskog grada.

Ahić kaže da promjena načina djelovanja terorista sada podrazumijeva da se ljudi moraju pratiti na lokalnoj razini, što uključuje sve javne manifestacije – i da se na faktor iznenađenja uvijek mora računati.

Izrazio je zadovoljstvo što drugi teroristički akt u istom danu u Španiji nije uspio, kao što je u Parizu ili Briselu – kada su se teroristički akti dešavali simultano.

On je ocijenio da ovaj napad nije samo napad na Španiju, nego na kompletnu civilizaciju, budući da je to turističko jezgro Barcelone.

Apostrofirao je da EU nije usistemljena kao SAD i ne može da se odbrani od ovakvih napada.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.