Ahmed Žilić: Istraga protiv mene u slučaju “Energopetrol” je politička

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sarajevski advokat Ahmed Žilić kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako je optužnica koju je protiv njega podiglo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu politički montiran proces, ali i presedan u advokatskom poslu.

Zajedno sa bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem, bivšim direktorom „Energopetrola“ Namikom Bušatlićem te drugim članovima komisije, Kantonalno tužilaštvo Žilića tereti za štetnu dokapitalizaciju „Energopetrola“ pri čemu je, stoji u optužnici, Federaciji BiH i ovoj kompaniji nanesena višemilionska šteta.

Čudi da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužnicu podiglo i protiv Žilića, obziom da je u procesu dokapitalizacije „Energopetrola“ mađarsko-hrvatskom konzorciju MOL/INA 2006. godine on bio u svojstvu advokata, ali i da je njegovo mišljenje u ovom procesu bilo izdvojeno. Odnosno, upravo je on, kaže, bio taj koji je ukazao na niz manjkavosti spornog ugovora. U opširnom pismu Žilić je tada istaknuo da dostavljena bankovna garancija koju je ponudio konzorcij MOL/INA, ne osigurava Vladi da će moći izvršiti dogovorenu naplatu.

– Nedopustivo je, gledajući Međunarodno pravo, Evropsku konvenciju, Ustav BiH, Ustav FBiH, Zakon o advokaturi…, da advokat odgovora za mišljenje koje je iznio u nekom procesu. Još veći paradoks u svemu tome je što je moje mišljenje bilo izdvojeno. Avdokat ne može da odgovara za djela svojih klijenata – objasnio je Žilić za NAP.

Komentirajući pitanje novinara NAP-a kako je onda moguće da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv njega ipak podnijelo optužnicu, obzirom na imunitet kojeg advokati uživaju u ovakvim i sličnom slučajevima, Žilić je kazao kako se u njegovom slučaju radi o politički montiranom procesu, ali da je optužnica veoma tanka i skliska te da će ona kao takva biti oborena.

On je naveo i to da će njegov slučaj izaći iz okvira predmeta, čak i okvira pravosuđa, jer će on upotrijebiti sva pravna sredstva kako bi zaštitio sebe i svoju profesiju.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti