Ahmed Žilić o Fahriji Karkinu: Za života je ušao u legendu, očinski me je štitio

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Advokat Ahmed Žilić izjavio je za Klix.ba, osvrčući se na smrt Fahrije Karkina, da je advokatura izgubila “nekrunisanog prvaka”, a bh. društvo svog autentičnog predstavnika.

“Prijatelj i kolega advokat Fahrija Karkin najuspješniji je branilac krivičar u historiji bh. pravosuđa, zbog svojih pravosudnih i životnih bravura još za života ušao je u legendu. U isto vrijeme život mu je bio advokatura, ali i advokatura mu je bila život. Osim advokat, bio je i veliki čovjek. Prijateljstvo s Karkinom ‘naslijedio’ sam od oca, inače njegovog kolege. Kako sam poodavno ostao bez oca, znao me je i očinski štititi. Bez rezervi i kalkulacija uvijek je stajao uz odbačene. Težio je njihovom ostvarenju slobode do iscrpljujučih granica, čime je doprinosio drugačijoj kulturnoj percepciji advokatske profesije”, kazao je Žilić za Klix.ba.

Naveo je da je Karkin svojim djelom potvrdio da bez slobodne, educirane, kuražne i etične advokatske profesije nije moguće ispunjenje zakona i poštivanje ljudskih prava.

“Svoju dosljednu borbu za slobodu advokatske profesije, ali i naše 30-godišnje prijateljstvo, potvrdio je i kao moj slobodno izabrani advokat tokom skoro četvorogodišnjeg suđenja u politički motiviranom i policijski montiranom optuživanju u slučaju ‘Energopetrol’, iako sam kao jedini član vladine komisije preporučio Vladi FBiH da ne zaključuje potencijalno štetan ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola. Bez rezervi, uvijek, podržavao me je čak i kada sam kao optuženi u javnom prostoru izjavljivao da je Bosna i Hercegovina policijska država”, istakao je on.

Napomenuo je da je posljednje što ih veže rad na izradi žalbe na oslobađajuću presudu svim optuženim u slučaju “Energhopoetrol” i pravnoj elaboraciji da je sud trebao donijeti odbijajuću presudu.

“Mnogo sam od njega naučio o advokaturi, ali i o životu”, ističe advokat Žilić.

Poručio je da je advokatura smrću Fahrije Karkina izgubila svog “nekrunisanog prvaka”, a da će bh. društvo ostati osiromašeno za svog autentičnog predstavnika koji je imao veliko (samo)poštovanje prema tradiciji i kulturi kojoj je pripadao, ali i prema drugima koji su ga priznavali kao rijetko koga.

“Kao pisac predgovora njegovoj izvanrednoj knjizi ‘Karkin – Biografski zapisi sarajevskog advokata’ napisao sam da bi advokate možda trebalo zaštititi od njihove profesije. Čast mi je da me je veliki Fahrija smatrao i svojim zaštitnikom”, zaključio je Ahmed Žilić.

(Klix / Visokoin.com)TOP VIJESTI

Više vijesti