Ahmetović: Krivci za gubitak Srebrenice moraju biti imenovani

Sadik Ahmetović, bivši predsjednik SDA Srebrenice i aktuelni delegat ove stranke u Parlamentu BiH uputio je danas pismo Predsjedništvu SDA, kazavši da je „duboko razočaren prekjučerašnjim zaključcima ovog organa, koja se nijednom rječju nije osvrnuo na situaciju nastalu poslije izbora u Srebrenici.

Ahmetović u svojoj reakciji na održanu sjednicu Predsjedništva stranke kaže da je “neshvatljivo zašto još uvijek niko unutar SDA nije pozvan na političku i moralnu odgovornost za gubitak načelničke pozicije”, ali i za pad u broju osvojenih odborničkih mandata u posljednjoj općini u entitetu RS, u kojoj su Bošnjaci bili ozbiljan politički faktor.

Srebrenica nikad nije bila jedna obična općina i ne smije biti tretirana kao takva. Simbolički za Bošnjake Srebrenica znači više od svih ostalih općina u BiH. Mi jesmo najjača i najznačajnije stranka u ovoj državi – to sam znao i bez površne analize Predsjedništva. No bez uticaja na funkcionisanje mjesta gdje je počinjen genocid, bez političke težine u u entitetu RS koju smo izgubili zajedno sa Srebrenicom, SDA postaje potpuno marginalna u čitavom jednom djelu naše zemlje – smatra Ahmetović.

Ako svi odgovorni ne polože račune, ako što prije ne krenemo u pripreme narednih izbora, kaže Ahemtović u pismu, “bojim se da možemo zauvijek zaboraviti na ravnopravan tretman Bošnjaka u manjem entitetu, što će sasvim sigurno imati nesagledljive poslijedice po budućnost BiH”.

Zato Srebrenica ne može biti predmet istih zaključaka kao sve ostale općine u RS-u. Mi nismo imali dva-tri odbornika niti smo bili privjesak srpskim vlastima. Imali smo i načelnika i puno veći broj odbornika u Skupštini općine i zbog ličnih sujeta pojedinaca i nerada na terenu sve smo to izgbubili. Srebreničani ne mogu – i neće – prihvatiti situaciju u kojoj niko ne poziva na odgovornost pojedinih kadrova Stranke krivih za ovakvu situaciju – istako je.

“Plan rada i djelovanja” nama nije dovoljan, istakao je, te naveo da “poziv na fomirane zajedničke Platforme sa ostalim probosanskim strankama djeluje kao halal svim onim koji su doprinijeli padu Srebrenice”.

– Mi im nećemo halaliti. Nijedan funkcioner SDA ne zaslužuje u ovom slučaju zaštitu Stranke. Niko ne smije biti iznad Srebrenice. Zato u narednim danima odgovor Stranke na gubitak Srebrenice ne smije izostati, a krivci moraju biti jasno imenovani. Neću prestati da postavljam pitanje o odgovorne i nikad neću pristati da izborni poraz u našoj općini prođe nekažnjeno. Na taj način čuvat ću poziciju i ugled SDA puno bolje od svih onih koji preko Predsjedništva, a zarad očuvanja svojih fotelja, pozivaju na mir i ćutanje – kaže na kraju Ahmetović.

Vezani članci

Dodik: Ako se ne vratimo na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglašavamo nezavisnost RS

VISOKOIN.COM

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

GASNA KRIZA Džindić upozorenja ignorisao mjesecima, sada iz medija ‘saznaje’

Visokoin.com

Članovi mafijaške porodice koja je harala Rimom osuđeni na 400 godina robije

VISOKOIN.COM