Aja Sofija ostaje muzej, osim ako Erdogan ne odluči drugačije

Državno vijeće, najviši administrativni sud Turske, odlučio je da je zakonito rješenje Savjeta ministara iz 1934. godine, kojim je dotadašnja glavna istanbulska džamija Aja Sofija, a prije toga katedralni hram Vizantije, pretvorena u muzej, prenio je atinski list “Katimerini”.

Međutim, sudije koje će u svoju odluku obrazložiti i objaviti tek u roku od dvije nedjelje, ukazale su odmah da je za promjenu tog statusa Aja Sofije dovoljna predsjednička uredba, odnosno da o sudbini te nekadašnje hrišćanske crkve, može odlučiti sam šef turske države Recep Tayyip Erdogan.

Današnje ročište Državnog vijeća je, prema turskim medijima, trajalo svega 17 minuta.

Turski državni pravobranilac je na ročištu predložio Državnom vijeću da odbaci zahtjev grupe građana koja traži da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.

Advokat te grupe je danas tvrdio da je Aja Sofija bila privatno vlasništvo sultana Mehmeda Drugo koji je osvojio Istanbul, te da je zato neosnovana odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je ona pretvorena u muzej.

Državni pravobranilac je predložio da se taj prijedlog odbaci navodeći, suprotno predlagačima, da je odluka Savjeta ministara iz 1934. zakonita, te da je eventualna promjena namjene zgrade i sada u nadležnosti Vlade, prenijeli su turski mediji.

Atinski list “Katimerini” piše da ne samo što bi ponovno pretvaranje Aja Sofije u džamiju drastično pogoršalo odnose Turske i Grčke u kojoj uticajan dio društva čine izbjeglice iz Istanbula i drugih mjesta Male Azije, već su i SAD pojačale pritisak na Ankaru.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je u srijedu pozvao tursku vlast da održi dosadašnji status Aja Sofije kao spomenika i muzeja pod zaštitom UNESCO-a.

Odgovarajući na to, međutim, Ankara je izrazila iznenađenje i naglasila da je Aja Sofia “suvereno vlasništvo” Turske, te da nema mjesta intervenciji Washingtona.

Među onima koji su posljednjih dana zauzeli stav o sudbini Aja Sofije je i Vaseljenski patrijarh Vartolomej koji je naglasio da bi njeno pretvaranje u džamiju “milione hrišćana širom svijeta okrenulo protiv islama”.