AK Partija osvojila najviše poslaničkih mandata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Turskoj su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori, a prema prvim preliminarnim rezultatima prebrojanih 51,85 posto biračkih listića u vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenim 331 zastupničkim mjestom u skupštini.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) objavila je preliminarne rezultate koji se odnose na 51,85 posto prebrojanih glasova. U toku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića. AK Partija je osvojila 331 zastupnički mandat, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 119 stolica u skupštini od ukupno 550 članova.

Opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 46 poslaničkih mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 54 mandata.

Pomenute četiri partije imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto glasova. Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 posto, a u gore navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore. Rezultate izbora u izbornoj noći moguće je pratiti i putem internet stranice secim.aa.com.tr.

U toku je prebrojavanje glasačkih listića sa svih 175.006 biračkih mjesta širom Turske, a očekuje se da Vrhovna izborna komisija i nastavku izborne noći nastavi izvještavati javnost o rezultatima. Potom se očekuju i obraćanja lidera političkih partija. Biračka mjesta za državljane Turske koji žive u inostranstvu bila su otvorena od 8. do 25. oktobra i to u 54 zemlje.

Glasačka mjesta na graničnim prijelazima otvorena su također 8. oktobra, a ona će biti zatvorena 1. novembra u 17 sati. Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK), tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći incidenti, niti kršenja javnog reda, kao ni izbornog procesa.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva.

Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika. Na parlamentarnim izborima, održanim 7. juna, AK partija osvojila je 40,87 posto glasova i osigurala 258 zastupničkih mjesta u parlamentu, CHP je dobila 132 zastupnička mjesta, a MHP i HDP dobile su po 80 mjesta u parlamentu. Niti jedna politička opcija nije uspjela osvojiti dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlasti. Pošto su bez rezultata protekli i koalicioni pregovori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iskoristio ustavnu ovlast i donio odluku o ponavljanju izbora.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.