Akcija čišćenja 700 divljih deponija širom BiH

Više od 50.000 volontera učestvovaće u nedjelju, 9. septembra, u akciji čišćenja 700 divljih deponija širom BiH, najavili su danas u Banjaluci na ‘doručku sa novinarima’ koordinatori akcije pod nazivom ‘Let’s do it – Očistimo zemlju za jedan dan’ Ina Ritan i Nikola Đurić.

U ovu akciju uključena su i komunalna preduzeća, Crveni krst, resorna ministarstva, lokalni organi i Oružane snage BiH.

Ovo je do sada najveća akcija u BiH posvećena čišćenju ilegalnih deponija, ali i drugih zelenih površina i zaštićenih područja, a procjenjuje se da u BiH ima oko 10.000 divljih deponija.

Za volontere koji će učestvovati u akciji biće obezbijeđene rukavice, vreće za smeće i prevoz, a u akciju će se uključiti i vatrogasne službe, policija, hitna pomoć, BH MAK i službe civilne zaštite, kako bi se osigurala bezbjednost svih učesnika akcije.

Govoreći o aktivnostima koje preduzima Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, pomoćnik ministra Svjetlana Radusin istakla je da je u toku donošenje određenih propisa kojima bi se trebao poboljšati sistem i način odlaganja otpada.

“Određeni broj komunalnih preduzeća, i uprkos jasnoj zakonskoj regulativi, i dalje otpad odlaže na nepropisan način, zagađujući vodu i zemlju”, upozorila je Radusin.

Ona je dodala da resorno ministarstvo nema podatke o tome koliko preduzeća do sada kažnjeno zbog nepropisnog odlaganja otpada, zaključujući da je to pitanje u nadležnosti republičke i opštinskih inspekcija.

(VisokoIN/Srna)