Akcija „Let's do it – Očistimo zemlju za 1 dan“ okupila 700 vololntera na području općine Visoko

U nedjelju, 9.9.2012.godine, održana je najveća ekološka akcija čišćenja u Bosni i Hergecovini – „Let's do it – Očistimo zemlju za 1 dan“. Udruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove „Eko Viking“, kao partner udruženju „Ruke“ iz Sarajeva, koordiniralo je aktivnostima na području općine Visoko.

Akciji se odazvalo 700 volontera, u mjesnim zajednicama: Centar, Stari Grad, Rosulje, Novo naselje, Željeznička stanica, Kula Banjer, Buci, Vratnica, Topuzovo Polje, Arnautovići, Moštre, Zimča, Porječani, Dobrinje, Gračanica i Podvinci.
U vremenskom periodu od 11h do 17h (Grčanica – do 21h), sa 22 lokacije uposlenici JKP Visočica su odvezli oko 15 tona otpada, a još 15 kamiona je odvezeno u Brezu, zahvaljujući saradnji sa Dalilom Zaimović – koordinatoricom loklanog tima i Rudniku mrkog uglja Breza.

U akciji je sudjelovalo 90% mladih ljudi – nevladine organizacije: Damar omladine, Amaro Kham – Naše sunce, Lokalni tim ASUBiH, Confero, ORI Budi mi prijatelj, Setup, Crveni križ, Mladost, Eko-logika, Mladi volonteri, Fondacija Visoki; sportski klubovi: FK Zanatlija, RK Bosna-Prevent, FK Gračanica, NK Bratstvo – T.Polje, NK Sedmi april, navijačka skupina Demoni; učenici srednjih i osnovnih škola i nastavno osoblje sa područja naše općine, uposlenici Prvent-a i opće zadruge BIOS te ostali građani koji su se na dan akcije uključili.

Najbolje organizirani, u redu dvoje po dvoje, su bili mališani iz udruženja Amaro Kham – Naše sunce i jedni od najsimpatičnijih dok su marširali do mjesta okupljanja – KSC Mladost. Najveći entuzijasti i najiskreniji volonteri su bili osnovci svih mjesnih zajednica, a najkreativnija je bila ekipa sa transparentom Let's do it Zimča!

Svim volonterima čestitamo i zahvaljujemo se jer su na području naše općine očistili brojne zelene površine, parkove, školska dvorišta i dječija igrališta, stadione, spomen česme i mezarja, potok Lješevicu i dio korita rijeke Fojnice, Bosne i Gorušice, izletišta, šetališta, puteve i nekoliko divljih deponija. Poslana je jasna poruka – čistoća i zdravlje su pravo i obaveza svih nas, stoga smo dužni njegovati prirodu i štiti je od nas samih. Neka Let's do it! ne bude jednom godišnje – neka bude svaki dan.

Zahvaljujemo se Općini Visoko i općinskim službenicima na odličnoj saradnji, uposlenicima JKP Visočica na izvrsnoj koordinaciji i komunikaciji, kao i službenicima CZ i PU Visoko. Također se zahvaljujemo firmama Mega trans, Biofit, apoteci Nera, Secom, općoj zadrugi BIOS i Prevent-u, jer su pomogli u logističkoj organizaciji.

>> FOTO GALERIJA

(VisokoIN)