Akcija Mreža: Rano jutros uhapšeno 30 osoba iz Zenice, Kaknja, Viteza, Maglaja i Travnika

U okviru operativne akcije “Mreža” policijski timovi izvršili su pretrese na 58 lokacija te tom prilikom uhapsili su 30 osoba, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

– Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Mreža”, poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje članova organizovane grupe koja se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U nastavku realizacije ove operativne akcije, danas, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova su započeti istovremeni pretresi na 51 lokaciji na području Zeničko-dobojskog kantona. U isto vrijeme, u okviru zavedene akcije, vršeni su pretresi na četiri lokacije na području Srednjobosanskog kantona, dvije lokacije na području Trebinja i jednoj lokaciji u Posušju.

Pretresi objekata na 58 lokacija se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode 35 lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Tačnije, tokom provođenja operativne akcije “Mreža”, zadokumentovano je 499 krivično pravnih radnji za koje se sumnjiče članovi organizovane grupe protiv koje je ova akcija i usmjerena.

Policijskim timovima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u naznačenim aktivnostima pomoć pružaju pripadnici Federalne uprave policije, te pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona, i tom prilikom je angažovano preko 450 policijskih službenika.

U ovoj akciji lišeni su slobode: M.D., rođen 1977. godine, iz Viteza, L.N., rođen 1977. godine, iz Zenice, H.J., rođen 1982. godine, iz Zenice, M.A., rođena 1989. godine, iz Zenice, K.V., rođena 1989. godine, iz Maglaja, B.A., rođen 1989. godine, iz Zenice, P.D., rođen 1977. godine, iz Zenice, S.S., rođen 1970. godine, iz Zenice, M.Č., rođen 1980. odine, iz Zenice, T.A., rođen 1982. godine, iz Zenice, P.S., rođen 1977. godine, iz Kaknja, B.H., rođen 1975. godine, iz Zenice, A.E., rođen 1986. godine, iz Zenice, M.A., rođen 1985. godine, iz Zenice, H.A., rođena 1990. godine, iz Zenice, Š.I., rođen 1965. godine, iz Zenice, Š.A., rođen 1996. godine, iz Zenice, H.M., rođen 1989. godine, iz Zenice, O.F., rođen 1976. godine, iz Zenice, H.N., rođen 1982. godine, iz Zenice, M.E., rođen 1992. godine, iz Zenice, R.A., rođen 1977. godine, iz Travnika, B.A., rođen 1995. godine, iz Zenice, H.E., rođen 1987. godine, iz Zenice, L.E., rođen 1953. godine, iz Zenice, Š.D., rođen 1979. godine, iz Zenice, Š.M., rođen 1980. godine, iz Zenice, H.Dž., rođen 1990. godine, iz Maglaja, H.S., iz Maglaja i M.A., rođena 1984. godine, iz Zenice.

Dosadašnjim aktivnostima u okviru zavedene akcije pronađeno je i privremeno oduzeto 50 materijalnih dokaza u vidu pojedinačnih isporuka opojnih droga. Takođe su pronađena i oduzeta tri pištolja, 1110,85 grama opojnih droga, pet drobilica za marihuanu, pet digitalnih vaga za precizno mjerenje, 92 komada municije, veća količina tableta sa psihoaktivnim komponentama i jedan zračni pištolj.

U toku je privođenje uhapšenih lica u službene prostorije, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona – stoji u saopćenju MUP-a ZDK.