Akcija na suzbijanju trgovine narkoticima, uhapšeno 39 osoba

Na 41 lokaciji, u osam gradova na području tri kantona (Zenica, Visoko, Kakanj, Breza, Žepče, Zavidovići, Kiseljak, Ilijaš), izvršeni su pretresi stanova koje koriste osobe koje su bile predmet opservacija i praćenja u proteklih nekoliko mjeseci. Tom prilikom je pronađena određena količina opojne droge, kao i određena količina oružja i municije i eksplozivnih sredstava.

Akcija je krenula u 6.00 sati i istovremeno su započeti pretresi na svim lokacijama i uz konkretne naredbe i upute nadležnih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Zenica, koji su usmjeravali rad policijskih službenika. Prilikom izvršenih pretresa uhapšeno je 39 osoba koji su privedeni u službene prostorije za zadržavanje. Nakon okončanja akcije oni će uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zenica na nadležnost i dalje postupanje.

Ove osobe su u okviru organizirane grupe vršili krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, tako što su vršili nabavku, pakovanje i prodaju opojnih droga konzumentima s područja navedena tri kantona i šire.

Iz MUP-a ZDK su istakli da je tokom navedenih aktivnosti bilo angažirano više tužilaca Kantonalnog tužilaštva Zenica, te pored službenika policije i pripadnika Jedinice policije za podršku našeg kantona, pripadnici jedinica policije za podršku iz Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona.

(VisokoIN)