Akcija pošumljavanja BiH “Let's do it – milion sadnica za 1 dan” po prvi put u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas je u prostorijama hotel Europe održana konferencija za medije u cilju predstavljanja velike volonterske akcije sadnje drveća u BiH „Let's do it – milion sadnica za 1 dan“. Jedna od najvećih volonterskih akcija sinhronizirano će se provesti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24.10.2013. godine sa početkom u 10.00 sati.

Nositelj projekta su UG „Ruke“ iz Sarajeva i UG „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je generalni sponzor kompanija HT Eronet.

Glavne ciljeve akcije na održanoj konferenciji za medije predstavio je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“: Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Glavne ciljeve akcije možemo svrstati u tri kategorije : 1. zasaditi 1.000.000 sadnica drveća; 2. obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera; podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema. Pridruži nam se i zajedno zasadimo million sadnica za 1 dan. Registruj se na www.letsdoit.ba“

Više detalja o značaju pošumljavanja BiH otkrio je Junuz Elkaz, koordinator akcije „Let's do it – milion sadnica za 1 dan“: „Ovom velikom akcijom pošumljavanja želimo da u fokus javnosti stavimo opštekorisne funkcije šuma. Smatramo da naši sugrađani nisu upoznati sa svim vrijednostima šuma i da se one često posmatraju isključivo kao tvornice trupaca. Ipak, šume su mnogo više od toga. Neke opštekorisne funkcije šuma su: zaštita tla od erozije vodom i vjetrom, pročišćavanje voda i zaštita izvorišta pitkom vodom, povoljan uticaj na klimu i poljoprivrednu djelatnost, pročišćavanje zraka i proizvodnja kisika, prostor za odmor i rekreaciju, mogućnost razvoja ekološkog, lovnog i seoskog turizma, očuvanje biodiverziteta i brojne druge funkcije“.

Podršku realizaciji volonterske akcije pošumljavanja BiH pružila je Uprava za šumarstvo BiH, animirajući sve šumarske institucije u FBiH da se priključe akciji nabavkom sadnog materijala i nadzorom nad akcijom.

„Federalna uprava za šumarstvo je objeručke prihvatila poziv na saradnju Udruženja građana „RUKE“ za sadnju šumskih sadnica sa ciljem obnove šuma na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. U tu svrhu animirali smo sve šumarske institucije u Federaciji BiH i očekujemo njihov značajan angažman kako u obezbjeđenju sadnog materijala, tako i u organizaciji i nadzoru nad sadnjom. Biće nam veliko zadovoljstvo ako po završetku akcije kažemo da smo uspjeli i nadamo se da ovo neće biti samo jednogodišnja akcija. Ipak najveće zasluge za uspjeh treba da pripadnu entuzijastima iz Udruženja građena „Ruke“ i „Mozaik prijateljstva“ i volonterima širom Bosne i Hercegovine koji su i svojim dosadašnjim akcijama dokazali da ako hoćemo možemo zajednički učiniti našu zemlju lijepom i ugodnom za življenje“, dodao je dipl.ing.šum. Omer Pašalić, direktor Uprave za šumarstvo FBiH.

Generalni sponzor projekta „Let's do it – milion sadnica za 1 dan“ je kompanija HT Eronet.

Važnost realizacije akcije „Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ prepoznala je i međunarodna organizacija UN, koja je kroz svoj program UN Volontera podržala projekat.

„Program UN Volontera u BiH (UNVBiH) sa ponosom podržava akciju pošumljavanja BiH, te će se istoj pridružiti. Nadamo se da će ova akcija povezti ljude i pokazati da zajedničkim snagama možemo graditi bolje uslove za život. UNV surađuje sa organizatorima akcije „Let's do it“ od 2012. godine, te se nadamo da ćemo surađivati svake godine“, kazala je Hyun-Joo Youn, UN Volunteers Programme Officer, UNDP BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.