Akcija “Profit”: Uhapšeno 14 osoba, oduzet novac, blokirani računi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas u akciji kodnog naziva “Profit” 14 osoba koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, prevare u poslovanju, pranje novca, te zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, saopšteno je iz SIPA.

“Do sada je otriveno i privremeno oduzeto 744.800 evra, 89.400 KM, 10,800 KN i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi pripadnici SIPA privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

Kako se dodaje u saopštenju još uvijek traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih i devet pravnih lica.

SIPA se u saopštenju zahvaljujemo se Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.