da block

Akcije Facebooka počele rastom, potom naglo pale na početnu cijenu

da block

Akcije najveće svjetske društvene mreže Facebook započele su danas trgovanje na njujorškoj berzi Nasdaq rastom od 12 odsto. Ubrzo je, rast bio usporen, da bi potpuno prestao i cijena se vratila na početni nivo. Cijena akcija je u prvom minutu trgovanja dostigla više od 42 dolara, sa početne cijene od 38 dolara i pri toj cijeni tržišna vrijednost firme iznosila je 116 milijardi dolara. Nešto prije 18 sati po srednjeevropskom vremenu, cijena akcije Facebooka se vratila na početnih 38 dolara.

To je bilo veliko razočaranje za mnoge analitičare koji su prvog dana trgovanja očekivali rast od nekoliko desetina procenata.

U prve tri sekunde trgovanja vlasnike je promijenilo 82 miliona akcija firme, što predstavlja skoro petinu od ukupno prodatih 421 milion akcija, prenijela je televizija CNBC. Zbog navale naloga Nasdaq je morao da odloži početak trgovanja akcijama Facebook sa prvobitno utvrđenih 17 sati po srednjeevropskom vremenu za oko pola sata.

Firma je zbog enormnog interesovanja investitora u primarnoj javnoj ponudi (IPO), povećala obim ponuđenih akcija za četvrtinu i umjesto 337 miliona ponudila 421 milion. Raspon cijene je povećala na 34-38 dolara a emisionu cijenu je utvrdila na gornjoj granici. Od prodaje akcija firma i njeni prvobitni akcionari i zaposleni obezbijedit će oko 16 milijardi doara, a još oko 2,4 milijarde dolara dobit će za dodatno izdate akcije.

Primarna emisija akcija “Facebook” je daleko najveća u tehnološkom sektoru, a u SAD je ukupno treća, iza emisije finansijske kompanije Visa i energetske firme “Enel”. Emisionom cenom Facebook je postigao tržišnu vrednost od 104 milijarade dolara, tako da je to najveća firma koja se ikada našla na američkom javnom tržištu, a treća najveća u svijetu, iza kineskih banaka Agriculture Bank of China i ICBC, prenijele su agencije.

(VisokoIN)