Akcizom na akcizu: Cigarete sve skuplje, prihodi sve manji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zbog novog poskupljenja cigareta za oko dvadeset feninga po kutiji, i to na polovini godine, negodovali su građani širom Bosne i Hercegovine.

Kompanija Philip Morris podigla je cijene, a to je prihvatila Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Pobuna građana nije ni blizu pobuni legalnih proizvođača duvana.

Baš je Philip Morris, zajedno sa još pet proizvođača, državu upozorio da leganom tržištu duhana prijeti kolaps, jer, zbog sadašnje akcizne politike, crno tržište cvjeta iz dana u dan.

Duhanske kompanije tvrde da bi, ukoliko se cigarete budu dodatno opterećivale, dugoročno mogli da zatvore pogone.

“Želimo da vam skrenemo pažnju na alarmantan pad državnih prihoda zbog rasta ilegalne trgovine duhanskih proizvoda, što BiH stavlja u sam evropski i svjetski vrh. Takođe, ukazujemo vam i na to da se u ovoj i dolazećim godinama očekuje pad prihoda i legalne prodaje duhanskih proizvoda, sve to zbog postojećih odredaba Zakona o akcizama”, navode kompanije.

Prihod od prodaje cigareta, samo za prva tri mjeseca ove godine, pao je za pet miliona maraka, iako su akcize na duhan u januaru povećane za 15 feninga. Da nešto ne štima, i da bi dodatnih 15 feninga akciza na duhan, namijenjenih Fondu zdravstvenog osiguranja dodatno pogoršalo situaciju, slažu se i ekonomisti.

“Zbog sivog tržišta, koje se sad procjenjuje na između 37 i 40 odsto, gubimo 500 miliona godišnje. Takođe, kada pogledate da je od 2011. do 2016. akcize su se povećale 93 odsto, a prihod porastao samo 11 odsto, to odmah govori i objašnjava da bi nešto trebalo korjenito da se promijeni”, kazala je u izjavi za ATV Svetlana Cenić, ekonomski analitičar.

Uprkos svim analizama, kurs se, po svemu sudeći, neće mijenjati. Iz Vlade tvrde da bi tih novih 15 feninga povoljno uticalo na zdravlje građana, i dovelo do povećanja prihoda, i da je to potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija. Ekonomisti kažu – želje su jedno, realnost nešto sasvim drugo.

“Kada je situacija ekonomska domaćinstava na tako niskom nivou, plaćati tako visoku cijenu duhana, cigareta, je tehnički nemougće. Vi nemate pet maraka, pet maraka je maltene kilo mesa. Dakle, sasvim je normalno da pada prodaja cigareta”, pojašnjava Zoran Pavlović, ekonomista.

Legalni proizvođači cigareta su zato dostavili svoje prijedloge povećanja akciza. Umjesto godišnjeg povećanja od 7,5 maraka na hiljadu cigareta, predložili su povećanje od tri i po marke, kao i smanjenje proporcionalne akcize za četiri procenta do 2020. godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.