Ako imate ovakve nokte, odmah idite kod ljekara!

Da li obraćate pažnju na promjene na svojim noktima? Trebalo bi, jer to može biti znak teškog oboljenja. Siguran pokazatelj da imate zdravstveni problem su mrlje, zadebljanja i ostale promjene na noktima.

Promjene na noktima, naravno, nisu prvi simptom bolesti i ne pojavljuju se uvijek. Međutim, ukoliko se pojave mogu da pokažu da nešto ne valja.

Ovo je još jedan samostalni pregled koji možete da obavite kod kuće, a kad primjetite promjene odmah se obratite ljekaru ili dermatologu, koji će ustvrditi ima li razloga za brigu ili se radi o manjim promjenama.

Najčešće promjene na noktima su: promjena boje, promjena oblika, zadebljavanje ili istanjivanje, hrapavost, lomljenje i drugo.

Ipak, na sljedeće pojave treba da obratite pažnju.

Bijele promjene na noktima

Bijele tačke i linije na noktima mogu da imaju tri uzroka, a prvi od njih je leukohinija, koja je rezultat manje povrede i nije razlog za brigu. Bijele poprečne linije ili pjege se nazivaju Meesovim prugama, a mogu nastati zbog trovanja, Hodžkinove bolesti, srčanog zastoja, malarije, a mogu biti i rezultat hemoterapije kao i prezasićenosti ugljen dioksidom. Do bijele boje može doći i zato što se nokat podigao od kožne podloge (onoholioza), a uzrok može biti, takođe, povreda, zatim infekcija, psorijaza, hipertireoza, ali uzrok mogu biti i proizvodi za nokte koje koristimo. Potpuno bijeli nokti se nazivaju Terijevim noktima, a mogu opominjati na dijabetes, oboljenje jetre ili srčane probleme, a često se pojavljuju i zbog starenja. Takođe, za Terijeve nokte je specifična i tamnija crta uz ivicu noktiju. Bijeli nokti mogu biti znak i anemije.

Žuti nokti

Sindrom žutog nokta označava stanje kad dolazi do njihovog zadebljenja. Mogu biti uzrokovani poremećajem limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, a mogu biti i simptom malignih bolesti, imunodeficijencije i problema sa disajnim putevima. Poslije nekog vremena žuti nokti mogu poprimiti i zelenu boju. Psorijaza može biti uzrok žutih noktiju, Međutim, nokti mogu požutiti i zbog pušenja, ali tad se radi o noktima na prstima između kojih najčešće držite cigaretu.

Crni, smeđi, zeleni i plavi nokti

Plavi nokti pokazuju probleme sa plućima, odnosno disajnim sistemom, a mogu biti pokazatelj anemije. Takođe, plavi nokti mogu biti posljedica duge izloženosti hladnoći, visini, ali i stresu.

Zeleni nokti mogu da budu uzrokovani bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Međutim, nokti mogu da pozelene i zbog sindroma žutih noktiju.

Crni i smeđi nokti nastaju zbog teže povrede nokta, a crna boja se razvije zbog podliva krvi koji najčešće sam nestane, ali treba da budete strpljiv. Takođe, ispod crnog nokta se može kriti melanom, ali tada je u obliku pravilne crte. Do smeđe boje nokta može doći zbog bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Savijanje noktiju

Nokti se mogu saviti na gore i poprimiti oblik kašike ili prema dole i tako zahvatiti dio kože oko nokta.

Savijanje nokta prema gore (koilonihija) uzrokuje manjak gvožđa i vitamina B12, ali može da bude uzrokovano i svakodnevnim rukovanjem sa petrolejskim rastvaračima. Osobe koje Raynaudovog sindroma, odnosno stanja tokom kojeg određeni dijelovi tijela, poput prstiju na rukama, postanu hladnu ili otupe na osjećaj, često mogu imati kašikaste nokte, a može se raditi i o genetskom poremećaju.

Savijanje noktiju na dole, odnosno prema koži prsta, je proces koji traje godinama, a uzroci mogu biti kardiovaskularnog karaktera, problema s jetrom i plućima, kao i upalne bolesti crijeva.

Poprečne linije i tačkasta udubljenja na noktima

Tačkasta udubljenja, odnosno rupičasti nokti, mogu biti posljedica psorijaze, kao i drugih autoimunih bolesti, prenosi Telegraf.

Poprečne reljefne linije na noktima se nazivaju Beau-ove linije, a do njih dolazi zbog nemogućnosti normalnog rasta nokta. Osim što linije mogu biti uzrokovane već spomenutim Raynaudovim sindromom, pojavljuju se i kod osoba koje su nedavno imale srčani udar.