Ako postavite ovaj datum na Appleovim uređajima, blokirat ćete ih

Korisnici Appleovog iPhonea, iPada i iPod toucha su otkrili da postavljanje određenog datuma brickuje, odnosno blokira njihove uređaje.

Ukoliko manuelno postavite datum na 1. januar 1970. godine, blokirat ćete svoj iPhone, iPad ili iPod touch. Radi se o bugu u podešavanjima datuma i vremena, a rješenje neće biti ni metode dostupne na iTunesu.

Ovaj bug se odnosi na svaki iPhone, iPad i iPod touch sa 64-bitnim procesorom koji koristi iOS 8 ili iOS 9, uključujući iPhone 5S i novije, iPad Air, iPad mini 2, šestu generaciju iPod toucha i novije uređaje.

Tačan uzrok ovog problema još uvijek nije zvanično objavljen, ali se spekuliše o načinu na koji iOS čuva podatke o datumu i vremenu. Datum 1. januar 1970. ima vrijednost nula ili manju od nule, a posljedica je zatajenje svakog procesa koji zahtijeva vrijeme.

Teško je vjerovati da neko može slučajno podesiti ovaj datum, no, zlonamjeran kod bi mogao imati takve posljedice u situaciji kada je uređaj spojen na internet. Hakeri mogu brickovati svaki iPhone sa 64-bitnim procesorom koji je konektovan na javnu WiFi mrežu.