“Ako se ne usvoji zakon o PIO-u, neću moći garantirati isplate penzija”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi danas trebao biti razmatran prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pozvao na ozbiljnost i izostanak svakog politikanstva kada je riječ o tom zakonu jer se niko, kako je rekao, ne smije igrati sa sudbinom 408 hiljada penzionera u FBiH.

– Mi smo svjesni problema penzionera i Vlada FBiH je zaista najviše truda u ovom mandatu uložila u tvorenje jednog modernog, kvalitetnog i pravednog zakona za penzionere. Ovaj put smo napravili još jednu bolju varijantu i skladu s očekivanjima penzionera. Ja danas očekujem da se niko od parlamentaraca ne igra sa sudbinom 408 hiljada penzionera u FBiH – istakao je Novalić.

I penzioneri su, kako je dodao, pozvali sve aktere na tom putu usvajanja zakona da se taj zakon usvoji, jer je sadašnji set zakona donio ogromnu nepravdu i velike privilegije za pojedine kategorije i sa druge strane vrlo niske penzije posebno za one ljude koji su ih zarađivali u realnom sektoru.

– Nama je PIO potreban za dugoročnu finansijsku održivost i ja mogu poručiti svima da, ukoliko se danas ne usvoji zakon o PIO-u, više ne mogu kao premijer garantirati redovitost isplate i budućnost penzionog fonda u situaciji kada se povećavaju izdaci – dodao je Novalić.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlementa FBiH sazvana je za danas, a dugo najavljivani prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je prva predviđena tačka dnevnog reda. Taj akt je Parlamentu predložen iz Federalne vlade po hitnom postupku.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.