Ako smo prije, zbog ucjena i prijetnji, morali šutjeti, sada to više ne moramo!

Nakon što je proteklih dana federalni premijer Nermin Nikšić pokrenuo pitanje finansijskog poslovanja TV1, s obrazloženjem da se Vladi Federacije obratila grupa djelatnika TV1 žaleći se kako im ova medijska kuća nije uplaćivala doprinose na plaće, na to priopćenje reagirali su prvo otpušteni djelatnici RTM-TV1, dajući potporu premijeru Nikšiću, a potom i uposleni u TV1, demantirajući navode iz priopćenja i premijera Nikšića i skupine otpuštenih djelatnika.

Nakon njihova demantija ponovno se priopćenjem oglasila skupina otpuštenih djelatnika RTM-TV1, a to su priopćenje potpisali svi spomenuti otpušteni djelatnici, koji su, uz potporu premijeru Nikšiću, podsjetili na situaciju u kojoj se trenutačno nalaze “obespravljeni i bez posla.”

U najnovijem priopćenju otpušteni djelatnici RTM-TV1 danas su najoštrije demantirali tvrdnje ove TV kuće kako iza pisma premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću ne stoje bivši radnici RTM-TV1.

“Našim kolegama, urednicima i novinarima portala Starmo.ba, Mirsadu Behramu i Faruku Kajtazu”, stoji u priopćenju “dajemo punu i ničim uslovljenu podršku i stojimo iza svake riječi objavljene u saopštenju. Ako smo prije, zbog ucjena, prijetnji i uvreda, kojima smo bili izloženi, morali šutjeti, sada to sigurno ne moramo. Umjesto što se razbacujete kojekakvim „argumentima“, te ponovo jezikom ulice obračunavate sa ljudima, bilo bi vam puno bolje da dobro porazmislite o onome što ste napravili i sa kakvim se posljedicama suočavate.”

U priopćenju se također, traži da se u cijelosti ispoštuju njihova zakonom predviđena prava, te da se poslovanje ove medijske kompanije konačno vrati u zakonske okvire.

“Sve prinadležnosti koje nam pripadaju, moraju biti zadovoljene, a to su: zaostale plate, uvezivanje radnog staža, neuplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje te otpremnine”.

Takođe, mi koji smo i dioničari u RTM-TV1, tražimo hitno sazivanje Skupštine dioničarskog društva RTM-TV1, kako bi se konačno saznalo kako je kompanija dokapitalizirana, jesu li obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji ispoštovane i kakvi su uopšte poslovni rezultati”, stoji, među ostalim, u priopćenju skupine otpuštenih radnika RTM-TV1, koje su potpisali: Mirsad Behram, Faruk Kajtaz, Amer Brkan, Eldin Palata, Senada Malanović, Belma Bajgorić, Aida Hadžihajdić, Sanin Zukanović, Sanel Kajan, Maja Burić, Zlatko Hadžajlić, Senad Kajić, Merima Šator, Zlatka Serdarević, Nedžad Sijamija, Hasan Kajić, Enisa Memić, Maida Redžić. Ajla Husković, Elvedina Zlomušica, Denis Vila, Nermina Memić, Zehra Ćurić, Elvedina Kazazić, Samira Demirović, Nedim Ajanić, Saudina Nikšić, Edina Pehilj, Mili Tiro, Amer Buljubašić i Elvira Stojčić.

(VisokoIN)