Ako želimo mirniji svijet, ne možemo izostavljati mlade ljude

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kroz promociju uloge mladih oba spola kao ključnih partnera u ostvarivanju ljudskih prava i razvoja danas će se u svijetu obilježiti Svjetski dan mladih.

Ove godine, u okviru obilježavanja Svjetskog dana mladih slavi se doprinos mladih u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru. Sve je snažnija svijest da je za izgradnju i održavanje mira ključno uključivanje mladih ljudi, kao nositelja promjena, u mirovne i sigurnosne agende, ali i šire u društvu.

Imajući u vidu da je sadašnja generacija mladih ljudi u svijetu najveća u istoriji i da mladi često čine većinu u zemljama obilježenim oružanim sukobima ili nemirima, stoga je demografski imperativ uzeti u obzir potrebe i težnje mladih po pitanjima mira i sigurnosti.

“Današnje generacije mladih stasavaju u doba kriza, sukoba i katastrofa, dok su istovremeno mahom isključeni iz nacionalnih i globalnih napora na sprječavanju i rješavanju sukoba“, ističe dr. Natalia Kanem, v.d. izvršna direktorica UNFPA-e.

Također je naglasila da „ako želimo mirniji svijet, ne možemo više priuštiti da izostavljamo mlade ljude. Moramo ih slušati i raditi s njima.“

Globalna agenda 2030. godine jasno podcrtava da „nema održivog razvoja bez mira i sigurnosti“ i bez osiguranja „odgovornog, inkluzivnog, participatornog i reprezentativnog odlučivanja na svim razinama, uključujući i mlade.“

U Bosni i Hercegovini mladi čine jednu petinu društva, ali su često isključeni iz političkih, ekonomskih i društvenih sfera i procesa.Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu, napominje da „Ujedinjene nacije i dalje ostaju predane radu sa svima u zemlji kako bi se mladima pomoglo da shvate svoj potencijal i stvaraju pozitivne društvene promjene za održivi mir i razvoj u Bosni i Hercegovini.“

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.