Aktivna tri velika šumska požara na području ZDK

Požar na tromeđi općina Kakanj, Zenica i Zavidovići, koji je u rejonu Tvrkovac – Podborje izbio 9. julai dalje je aktivan, a u njegovom gašenju učestvuje oko 60 vatrogasaca iz Kaknja i radnika Šumarije Bistrica.

Prema podacima Uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, još je aktivan i šumski požar na tromeđi općina Olovo, Zavidovići i Banovići, u rejonu Župeljeva, koji je izbio 8. jula, a na njegovom gašenju i sprječavanju širenja na veće šumske komplekse, učestvuje 15 vatrogasaca.

„Na lokalitetu Velika Maoča gori oko 30 hektara, požar se teško drži pod kontrolom zbog nepristupačnog terena, a ukoliko bi došlo do širenja istog zahvatio bi šumske komplekse na planini Konjuh, a onda bi bilo veoma teško isti ugasiti, s obzirom na terenske uvjete. Ovaj požar gase ekipe Šumsko-privrednog društva ZDK-a, s 30 uposlenika i koriste buldožer“, izjavio je Sead Džanović, direktor Uprave civilne zaštite ZDK-a.

Prema istom izvoru, Oružane snage BiH odobrile su učešće helikoptera u gašenju požara na lokalitetu Župeljeva, međutim, do 13 sati letjelica se nije uključila u gašenje požara.

(VisokoIN/Fena)