Aktivnost “Pauka” u Visokom: 13 uklonjenih automobila u Visokom za 40 dana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Opština Visoko je u drugoj polovini prošle godine pristupila sistemskom rješavanju problema saobraćaja u mirovanju proširujući postojeće kapacitete u cilju povećanja broja parking mjesta u užem gradskom jezgru. Prema broju registrovanih vozila broj potrebnih mjesta za parkiranje u užoj gradskoj jezgri opštine Visoko trenutno iznosi oko 200 parking mjesta, a broj trenutno raspoloživih parking mjesta tačno 466 (od čega 220 je naplatnih parkinga, 119 privatnih i 127 su parkinzi bez naplate).

Nažalost, nepropisno parkirana vozila, ostavljanje na nedozvoljenim lokacijama, neplaćanje parkinga ili zloupotreba termina dozvoljenog vremena parkiranja česta je situacija u gradskim ulicama, trotoarima, a posebno u neposrednim blizinama škola, što direktno ugrožava bezbjednost učenika. Zbog ovakvog nedostatka saobraćajne kulture građana, Opština Visoko predvidjela je novu mjeru za regulisanje saobraćaja u mirovanju i kažnjavanje nesavjesnih vozača. Vozila zaustavljenja ili parkirana na saobraćajnim površinama i trotoarima na kojima ugrožavaju sigurnost saobraćaja ili ometaju njegov normalan tok, premještaju se po nalogu službenog lica, odnosno predstavnika PU Visoko i nadležnost JKP “Gradska groblja” Visoko, sprecijalnim vozilom “Pauk”. Opština Visoko je tako od 15. novembra prošle godine počela sa upotrebom tog specijalnog vozila i prema dobijenim informacijama iz ovog javnog komunalnog preduzeća, od tada pa do kraja kalendarske godine, od strane ovlaštenih službenih osoba, zatraženo je i izvršeno 13 asistencija za uklanjanje nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, a svih 13 asistencija se desilo u vremenskom periodu od 16. novembra do 27. decembra 2017. godine.

Građani nisu zadovoljni tom brojkom i često ističu da bi “Pauk” mogao raditi mnogo više, odnosno da problem sa nepropisnim parkiranjem nije ni blizu riješen, a krivicu prebacuju najviše na policiju, ali dijelom i na “Gradska groblja”, koja posjeduju navedeno vozilo.

“Na pitanje zašto smo svjedoci svakodnevnog zanemarivanja zakonskih obaveza od strane ovlaštenih službenih osoba MUP-a jednostavno ne možemo odgovoriti, obzirom da smo u proteklim godinama nebrojeno puta pokušavali ukazati da se radi o zakonskoj obavezi, a ne diskrecionoj procjeni pojedinaca ili organa, te da se u takvim slučajevima obavezno treba odrediti i izvršiti premještanje vozila, a ne samo izdavati prekršajne naloge. Podaci govore, da je u svrhu regulisanja mirujućeg saobraćaja na području opštine Visoko, izvršeno ukupno 13 asistencija premještanja nepropisno parkiranih vozila, od čega najviše iz ulice Donja Mahala, gdje smo imali pet intervencija”, istakli su iz JKP “Gradska groblja” Visoko.

(Neven Krajišnik)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.