Alarmantan broj anksiozne djece

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Broj djece i mladih koji se liječe od anksioznosti u britanskim bolnicama povećao se za 42 odsto za samo godinu dana, pri čemu se hiljadama ove djece bolest otkrije i prije tinejdžerskog doba, pokazuju rezultati britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Stručnjaci kažu da su podaci “duboko uznemirujući” i da pružaju sliku o generaciji koja je “24 sata dnevno” izložena pritiscima na društvenim mrežama, što podstiče nasilničko ponašanje, nesigurnost i zabrinutost za sopstveni izgled.

Podaci otkrivaju da se broj anksiozne djece utrostručio u posljednjih pet godina.

Britanska dobrotvorna organizacija za zaštitu djece NSPCC upozorava na sve veću zabrinutost djece i tinejdžera zbog uznemirujućih vijesti koje saznaju na društvenim mrežama, ali i zbog svjetskih događaja, kao što su Brexit, američki izbori i teška situacija na Bliskom istoku.

U 2015/16. godini, više od 10.000 pacijenta mlađih od 18 godina primljeni su u bolnicu zbog anksioznosti, među kojima su i djeca od 12 godina i mlađa. Više od 200 mališana staro je četiri ili pet godina, dok čak 92 anksiozne djece nema ni tri godine.

– Podaci o naglom porastu broja anksiozne djece duboko su uznemirujući – kaže dr Mark Buš, glavni savjetnik dobrotvorne organizacije “YoungMinds”.

– Naša istraživanja pokazuju da su djeca i mladi suočeni s velikim brojem raznovrsnih pritisaka, uključujući i stres u školi, probleme zbog izgleda, psihičko nasilje na mreži i van nje, kao i činjenicu da su 24 sata dnevno izloženi uticaju društvenih mreža i neizvjesnost kada u pitanju posao – napominje se, piše Blic.

John Kameron, direktor službe NSPCC za pružanje pomoći djeci i omladini telefonom, ističe da su problemi djece “često izazvani potrebom da drže korak s vršnjacima i da imaju savršen život”.

Organizacija bilježi povećanje od 35 odsto poziva djece i mladih tokom 2015/16, pri čemu broj poziva konstantno raste i trenutno iznosi oko 1.100 mjesečno.

U telefonskim razgovorima djeca otkrivaju da su zabrinuta zbog ratova i patnji djece širom svijeta nakon što su vidjela slike izbjeglica iz ratnih područja koja su morala da napuste uništene domove.

U posljednjih deset godina dramatično se povećao i broj djece i mladih koji se samopovređuju, pa je broj djevojčica koje se liječe od posljedica samopovređivanja četvorostruko, a dječaka gotovo trostruko veći.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.