Albanski tužioci istražuju trovanja pristalica opozicije na predizbornom skupu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Albanska policija proslijedila je Uredu državnog tužioca rezultate istrage o navodnom izbacivanju u zrak supstance koja iritira lice i oči na otvaranju predizbornog skupa glavne opozicijske Demokratske stranke (DP) na najvećem bulevaru u Tirani “Mučenici nacije” u subotu uvečer.

Policija je saopćila u ponedjeljak da je istraga u toku nakon što je čak 140 pristalica opozicije imalo znake iritacije na očima i po licu i zatražili su medicinsku pomoć nakon što su prisustvovali mitingu održanom tokom vikenda.

Policija je proslijedila istragu Uredu tužioca kako bi istražio dešavanja tokom predizbornog skupa DP u Tirani. Materijali su podnijeti Uredu tužioca u vezi sa članom 201 krivičnog zakona o zagađenju zraka.

– Zagađenje zraka ispuštanjem gasova i drugih toksičnih radioaktivnih supstanci iznad dozvoljenih limita, kada to ne predstavlja administrativni nego krivični prekršaj, povlači kaznu od dvije godine zatvora. Isti je slučaj kada se izazovu ozbiljne posljedice po živote ljudi, i takav prekršaj povlači kaznu zatvora do deset godina. Postoje sumnje da su opozicijske pristalice pretrpjele takve simptome – navodi policija u saopćenju.

Čelnik DP Lulzim Basha bio je među onima koji su zatražili medicinsku pomoć u bolnicama u Tirani u nedjelju ujutru.

Ministarstvo zdravstva navodi u saopćenju da su prije jedan dan pacijenti pokazivali “znake trovanja, iritaciju očiju,lica i vrata, imali su opekline te teškoće u disanju”, prenosi albanska državna novinska agencija ATA.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.