da block

Alija Šahinović: Park „RAVNE 2“ itekako značajan za Visoko

da block

Visočki umjetnik i član Udruženja likovnih umjetnika Visoko, Alija Šahinović, na predstavljanju nove skulpture u parku „Ravne 2“ imao je čast reći nekoliko rečenica sa umjetničke strane, a njegov boravak u parku smo iskoristili i za razgovor o vrijednostima ovog parka, ne samo za Visoko, već i za kompletnu državu.

-Danas smo građanima Visokog i posjetiocima parka „Ravne 2“ predstavili vrijednu skulpturu, donaciju naše prijateljice iz Slovenije. Skulptura je simbol postojanja i nastajanja, transmiter jedne kosmičke energije koju Vesna želi da postavi u centar ovog parka i da odavdje širi talase ljubavi i mira. U parku također imamo i još jednu vrijednu instalaciju, djelo grupe umjetnika koja je formirana u magični krug. To kamenje, taj visočki Stonehedge, koji je izgraviran s njihovim znakovima u kamenu, sa monumetalnim prikazima simbola koje srećemo u svakodnevnom životu, svakako je još jedna vrijedna umjetnička kreacija. – kazao nam je Šahinović.

Gospodina Šahinovića smo pitali i za značaj parka, kao i brojnih umjetničkih sadržaja, za Visoko i za same građane, posebno one vezane za umjetnost.

– Prva i osnovna stvar je da se nešto dešava, jer nema puno događaja ovog tipa i karaktera u Visokom, a način na koji će se to promovirati u parku znači da će doći puno posjetilaca koji će sve to s pažnjom da prate, posmatraju…Naravno da je postojanje ovog parka važno i za razvoj turizma, veliki broj turista sa svih strana svijeta dolazi ovamo, tako da samo na osnovu toga je sve ovo itekako značajno za Visoko, a da ne govorimo o mističnoj i umjetničkoj strani. – pojasnio nam je Alija Šahinović.