Almaz Nezirović osumnjičen za ratne zločine izručen BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sjedinjene Američke Države izručile su danas Tužilaštvu BiH Almaza Nezirovića (56) koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Dervente.

Nezirović će biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, a potom će Sudu BiH podnijeti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Nezirovića zbog sumnje da je, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od aprila do jula 1992. godine, u svojstvu stražara u logoru na Rebiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Nezirević je osumnjičen da je zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a lično učestvovao u mučenjima i teškim zlostavljanjima žrtava, nanošenju teških fizičkih povreda, velikih patnji i mučenju žrtava na izrazito ponižavajuće načine.

On se tereti da je počinio ratni zločin nad najmanje 30 srpskih civila, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi, odnosno osumnjičen je da je postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju sa pravosudnim i policijskim organima SAD s ciljem lociranja i izručenja Nezirovića u BiH.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da preduzima intenzivne aktivnosti na otkrivanju, lociranju i izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju širom svijeta, radi njihovog privođenja pravdi, procesuiranju i kažnjavanju za počinjene ratne zločine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.