“Aluminij” Mostar žrtva je kriminaliziranih kadrova HDZ BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“Aluminij” Mostar žrtva je politike HDZ-a BiH i kriminaliziranih kadrova ove stranke koji su mostarskim kombinatom suvereno upravljali čak 21 godinu, u periodu od 1992. do 2013. godine. U tom periodu predstavnici institucija FBiH faktički nisu smjeli ni ući u krug ove kompanije. Izjave Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, kako sada moraju spašavati “Aluminij” u kojem je bivša vlast i bivša uprava napravila 300 miliona KM duga, ne samo da su lažne i zlonamjerne, već predstavljaju i uvredu za zdrav razum svih građana BiH.

Ovim putem Socijaldemokratska partija BiH želi Čoviću ukazati na nekoliko činjenica. Vlada Federacije BiH nije imala bilo kakva upravljačka i vlasnička prava u “Aluminij” d.d. Mostar prije septembra 2013. godine. Tek tada je FBiH postala vlasnik 44 posto kapitala mostarskog kombinata. Dug o kojem govori Čović, najvećim dijelom nastao je u periodu prije toga i rezultat je rada, odnosno bolje rečeno, lopovluka dotadašnjih uprava Aluminija i njihovih političkih sponzora koji dolaze upravo iz stranke kojom upravlja Čović.

Ovi dugovi rezultat su nezakonitih i štetnih ugovora sa dobavljačima, te činjenice da “Aluminij” u periodu 2011. – 2013. godine gotovo uopšte nije plaćao struju koju mu je isporučivala “Elektroprivreda HZHB”. Podsjećamo Čovića da je Vlada FBiH u septembru 2013. godine, odmah po ulasku njenih predstavnika u “Aluminij” d.d. Mostar zatražila istragu od Finansijske policije FBiH. Finansijska policija utvrdila je brojne nezakonitosti koje za posljedicu imaju ogroman dug u kojem se “Aluminij” danas nalazi. Na spisku onih koji su na taj način uništavali “Aluminij”, tokom više od dvije decenije, nalazi se veliki broj kadrova HDZ BiH i očekujemo da će nadležno tužilaštvo što prije procesuirati ovaj očiti kriminal. Predlažemo Čoviću, da ako uistinu želi dobro “Aluminiju” i njegovim radnicima ove osobe udalji iz HDZ-a, umjesto što ih danas ponovo na velika vrata vraća u “Aluminij”.

Predsjedniku HDZ-a poručujemo i kako mi u Socijaldemokratskoj partiji ne posmatramo javna dobra ove zemlje kao vlasništvo bilo kojeg naroda. Državni udio “Aluminij” d.d. Mostar vlasništvo je svih građana FBiH, što uključuje i bivše radnike ove firme otjerane iz “Aluminija” od strane HDZ-a samo zato jer su se zvali drugačije. Jednako tako je i državni udio, u primjerice “BH Telecomu” vlasništvo svih građana. Etnička podjela svega u BiH, a što zagovara Čović i njegovi sljedbenici, politika je koja vodi u dezintegraciju BiH i takva politika će u SDP-u BiH uvijek imati najvećeg protivnika. Mi u SDP-u ćemo se nastaviti boriti za očuvanje javnih dobara građana ove zemlje, bez obzira na Čovića i njemu slične koji vjeruju kako su to zapravo stranački bankomati.

Više vijesti