Aluminij ostaje na elektroenergetskoj mreži sljedećih sedam dana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Aluminij d.d. Mostar uspio je, manje od sat vremena prije isteka roka za prijavu novog ”voznog reda” Neovisnom operatoru sistema u BiH, dogovoriti opskrbu fabrike električnom energijom za period od sljedećih sedam dana, kupivši tako bitno vrijeme za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH.

“Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju, naši timovi gotovo da i ne napuštaju Aluminij, još od petka. Sposobnošću i snagom našega stručnog tima, u ovomu vremenu kriznog upravljanja fabrikom, osigurali smo nam još sedam dana života. Opskrbljivač opstaje naša supsidijarna kompanija AL Trade. Međutim, ovo je samo ‘flaste” rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnom stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi finansijske terete pod ovim berzanskim uslovima, odnosno u okolnostima historijskih rekorda cijene električne energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođen”, komentirao je v.d. direktora Društva Dražen Pandža, zahvalivši se domaćim poslovnim partnerima bez čije pomoći dogovoreni aranžman ne bi bilo moguće provesti u djelo.

Iz kompanije podsjećaju da je NOS BiH još sinoć trebao dati nalog Elektroprijenosu BiH za iskopčanje Aluminija s elektroenergetske mreže, u prvom redu zbog nepostojanja opskrbljivača mostarske kompanije od 15. oktobra. Aluminij je jučer uspio kupiti dodatnih 24 sata života, jednodnevnim ugovorom za nabavku električne energije, a danas je, u posljednji trenutak, dogovorena opskrba za jednu sedmicu.

“Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim djelatnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obveze, sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum. To snaži subvencioniranje naše nabavke struje koje će nam omogućiti da nastaviti disati, preživimo i stabiliziramo kompaniju”, proučio je Pandža.

Službei odgovor iz Vlade FBiH Aluminij još uvijek nije dobio.

Više vijesti