0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Ambasada SAD suspendirala je Memorandum o razumijevanju sa ZDK

Nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova s ciljem ograničavanja dobrog upravljanja, ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson, uputio je pismo vlastima Zeničko-dobojskog kantona u vezi sa suspenzijom Memoranduma o razumijevanju s Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

Pismo koje je uputio Nelson je naslovljeno na Mirnesa Bašića, premijera ZDK i Ćazima Huskića, predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

“Poštovani premijeru Bašić i predsjedavajući Huskić,

Ambasada Sjedinjenih Država donijela je odluku da odmah suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije”, navodi ambasador Nelson.

Kako dodaje u pismo, iz Ambasade SAD-a ostaju posvećeni “promovisanju demokratije, transparentnosti…”

“Ostajemo posvećeni promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i cijelom Zapadnom Balkanu, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju zadovoljiti kako bi osigurale ostvarenje ciljeva za napredovanje na evropskom putu.

Kao pokazatelj ovakve posvećenosti, predsjednik Biden potpisao je novu Izvršnu uredbu kojom se proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu sankcija, sve kako bi se odgovorilo na postojeće izazove poput korupcije i ostalih radnji koje opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije”.

Unesite komentar