Ambasador Moon protiv demilitarizacije BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon objavio je danas na svom blogu komentar o demilitarizaciji Bosne i Hercegovine, izvještava novina agencije Anadolija (AA).

Riječ je o ideji koju je u više navrata plasirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Prije skoro dvije sedmice proslavili smo sedmu godišnjicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), što me je podsjetilo na to koliko je bosanskohercegovačka vojska napredovala u tako kratkom periodu. Nažalost, i dalje slušamo priče o ukidanju Oružanih snaga i demilitarizaciji BiH. Navode se argumenti da BiH
ne trebaju vojne snage i da su Oružane snage preskupe. Ovi navodi su obmanjujući i odvlače pažnju”, napisao je ambasador Moon.

Oružane snage BiH, napomenuo je američki ambasador, postoje kao garancija sigurnosti i odbrane Bosne i Hercegovine.

“Svaka zemlja ima obavezu osigurati sigurnost svojim građanima. Efikasna vojska je ne samo državni interes, nego i regionalni. Svaka rasprava o veličini i strukturi Oružanih snaga bi se, prema tome, trebala odvijati u instituciji koja je vrhovni komandant i koja predstavlja sve građane BiH – u Predsjedništvu BiH. I prije sam govorio, ali reći ću opet: Oružane snage zaslužuju podršku i divljenje svih građana BiH”, poručio je on.

Podsjetio je da umjesto odvojenih vojski s odvijenom komandnom strukturom danas imamo Oružane snage koje su se razvile u integriranu instituciju koja obezbjeđuje sigurnost svim građanima BiH bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Te snage pomažu civilno stanovništvo u vrijeme elementarnih nepogoda i doprinose međunarodnoj stabilnosti, miru i sigurnosti.

“Svojim doprinosom u Afganistanu, Iraku i drugdje, Bosna i Hercegovina je od zemlje kojoj je potrebna međunarodna vojna pomoć postala zemlja koja daje doprinos međunarodnom miru. Ovakvi angažmani su model kako bi vojska BiH mogla izgledati u budućnosti – profesionalna, moderna, etnički integrirana i fokusirana na doprinos međunarodnim mirovnim misijama”, naglasio je ambasador Moon.

Ironično je, veli, i čudno da su oni koji su danas među najglasnijim zagovornicima demilitarizacije samo prije nekoliko godina pružali najsnažniju podršku integriranim vojnim snagama.

“Tačno je da proces reforme nije još ni izdaleka okončan i da Ministarstvo odbrane može biti efikasnije. Mi smo, sa Ministarstvom odbrane, angažirani na pružanju podrške ovim naporima. Ali, nekim reformama je potrebno liderstvo izvan Ministarstva odbrane. Ovaj se proces neće i ne treba odvijati preko noći. Ali, građani BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, su mudro uložili u izgradnju ove institucije. Umjesto priča o demilitarizaciji, politički lideri se trebaju fokusirati na nastavak pružanja podrške kontinuiranom razvoju Oružanih snaga BiH u modernu, efikasnu, integriranu i profesionalnu silu kakvu zaslužuju građani BiH”, zaključio je ambasador Moon.

(VisokoIN/AA)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.