Amelu Sejfoviću pištolj konopcem spušten preko kupole na krovu zatvora u teretanu

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo podigao je optužnicu protiv Amela Sejfovića zbog bijega iz KPZ-a, te Dževada Hazića, Igora Buzova, Amira Ibrahimija, Miloša Igora, Nikole Simića, Mirze Fazlića i Sanjina Borčaka koji sumnjiče da su mu pomogli u bijegu.

Prema navodima iz optužnice, Amel Sejfović se tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

“Dakle, po uputama Sejfovića koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku ‘Kalashnikov’, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima. Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio”, stoji u saopćenju Tužilaštva KS.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Optužnicom se Amel Sejfović tereti krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Dževad Hazić se tereti krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija

Igor Buzov je optužen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a Amir Ibrahimi se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda

Medicinski tehničar KPZ-a Igor Miloš se tereti za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materij, dok se čuvar Nikola Simić optužuje za krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode.

Mirza Fazlić je optužen za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, a Sanjin Borčak za krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS je uz optužnicu, koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predložio produženje pritvora za Dževada Hazića, Amira Ibrahimija, Igora Miloša, Igora Buzova i Nikolu Simića, dok su za Sanjina Borčaka i Mirzu Fazlića predložene mjere zabrane.