Amerikanac koji je autom vukao Afroamerikanca do smrti bit će pogubljen

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Amerikancu Johnu Williamu Kingu koji je izveo jedan od najjezivijih zločina iz mržnje u historiji Sjedinjenih Američkih Država danas je zakazano izvršenje smrtne kazne, javljaju strani mediji.

King, inače deklarirani rasist, osuđen je na smrtnu kaznu jer je lancem privezao afroamerikanca Jamesa Byrda Jr.-a za svoj kamionet i vukao ga gotovo pet kilometara izoliranom cestom kroz šumu u okolici Jaspera u Texasu.

Ovaj stravični zločin desio se 7. juna 1998. i postao je jedan od najpoznatijih u novijoj američkoj historiji.

Kako je utvrđeno, 49-godišnji Byrd bio je živ barem prva tri kilometra, prije nego što mu je tijelo doslovno rastrgano na komade, javlja ABC News.

Kingovi advokati zatražili su od američkog vrhovnog suda da zaustavi njegovu egzekuciju, tvrdeći da su njegovi prijašnji advokati na suđenju prekršili njegova ustavna prava tako što mu nisu dozvolili da se izjasni nevinim, već su priznali njegovu krivicu. Međutim, žalbu advokata odbio je Žalbeni sud u Texasu.

King je od početka suđenja tvrdio da nije ubica te kako nije bio prisutan kada je Byrde ubijen. On je također govorio kako ubistvo 49-godišnjaka nije bilo zločin iz mržnje, već kupoprodaja droge koja je pošla krivo između njegovih suoptuženika i Byrda.

Podsjećamo, drugi saučesnik u zločinu, Lawrence Russel Brewer, osuđen je na smrt 2011. godine, dok je treći saučesnik Shawn Allen Berry osuđen je na doživotni zatvor.

Ukoliko Kingova smrtna kazna ne bude odgođena u posljednjem trenutku, on će biti četvrti zatvorenik koji je smaknut ove godine i čak treći u Texasu.TOP VIJESTI

Više vijesti