Amerikanci tvrde da je kineska vojska hakirala njihove satelite

Izvještaj podnesen američkom Kongresu tvrdi da je neko “ometao” dva njihova satelita za praćenje meteoroloških uslova, a metoda napada je slična onima koju koriste Kinezi.
U svojem godišnjem izvještaju, američko-kineski odbor za ekonomsku sigurnost, tvrdi da su dva američka satelita tokom 2007. i 2008. “ometana” više od 4 puta. Iako nisu uspjeli pronaći čvrste dokaze koji upućuju na krivca, u izvještaju tvrde da je napad bio “konzistentan” sa kineskim metodama cyber napada, kako prenosi Daily Mail.

Uprkos tome što metoda napada možda upućuje na Kineze, komadant američkog strateškog zapovjedništva (U.S. Strategic Command), koje vodi vojne operacije u svemiru, tvrdi da nema dovoljno dokaza da se bilo šta sa sigurnošću utvrdi. “Ono što sam ja vidio, nije bilo potpuno uvjerljivo”, izjavio je general Robert Kehler, prenose hrvatski mediji.

Ali, jasno je da u SAD-u postoji briga da bi potencijalni kineski napad mogao početi onesposobljavanjem ili uništavanjem vojnih komunikacijskih satelita ili satelita za kontrolu.

Kineska ambasada u Washingtonu izdala je saopštenje u kojem je optužila odbor koji je izdao izvještaj da je “očito da je uloga odbora učiniti da Kina ispadne negativac, te širiti teoriju o tome da je Kina prijetnja, napuhujući neutemeljene optužbe”.

(VisokoIN)