Amina Hodžić se fotografijom bavi od svoje 14.godine

Brojni mladi ljudi u našoj zemlji, zabavu, ali i dodatni način za zaradu pronađu upravo u hobijima, a jedna od takvih djevojaka je i mlada visočka gimnazijalka Amina Hodžić (17) koja se već neko vrijeme uspješno bavi fotografijom. Kako kaže ljubav prema fotografiji prisutna je još od malih nogu, kada je kao djevojčica sate i dane provodila istražujući porodične albume, analizirajući likove, pokrete, izraze lica i mnoštvo sitnih detalja.

– Uvijek me fascinirao taj zaleđeni trenutak u vremenu, taj djelić sekunde koji ostaje zabilježen, a poslije nam služi kao vremeplov i vraća nas u različite periode naših života. Prve fotografije nastale su kada sam imala 13 godina, slikala sam mobitelom, pa nisu imale neki značaj, osim za mene. Hobi je postao ozbiljniji od 14.rođendana kada sam dobila svoj prvi aparat i kada su počele nastajati i prve ozbiljnije fotografije. – priča nam ova simpatična Visočanka.

amina-hodzic

Amina je mlađa sestra poznatog bh.režisera Tarika Hodžića, pa je tako umjetnički gen, kako kaže, naslijedila i od brata.

– Mnogo sam mlađa od brata, tako da u periodu kada se on počeo baviti filmom ja sam još bila djevojčica. Međutim, česti susreti sa setom, glumcima i opremom su imali veliki utjecaj na mene, pa mi je jedna od ideja za budućnost i bavljenje režijom. Ono što me najviše interesira kod fotografije jesu priroda i portreti, a za dobru fotografiju potrebno je posložiti mnogo toga, od svjetla, raspoloženja, nekih sitnih detalja, ali je najbitnija ipak ideja. – otkrila nam je Amina.

Svaka fotografija ima svoju priču, svoju posebnost, a kako kaže može se ponešto i zaraditi od ovog hobija. Namjera joj je i u budućnosti da se nastavi baviti fotografijom, a svakodnevno educiranje i ulaganje u opremu je neophodno zbog same kvalitete fotografija i onoga čime se bavi.

visoko-nova2

Na kraju Amina je imala i poruku za sve mlade ljude, koji se traže i pokušavaju naći neki zanimljiv hobi i zanimljivu ideju kojom bi se bavili.

– Bitno je da smo uvijek otvoreni za razne mogućnosti, samo istraživanjem, trudom i radom možemo upoznati dovoljno sebe, a kada upoznamo sebe na pola smo puta i trebamo samo nastaviti raditi ono što volimo. Ako težimo da u tome što volimo budemo najbolji, svaki hobi će vremenom postati isplativ. – poručila je mlada visočka

visoko-nova3

visoko-nova1(Visokoin.com / Avaz)