Amra Babić: Žene se trebaju više uključiti u politiku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ona je za agenciju Anadolija izjavila kako je ponosna što je kao žena koja nosi hidžab izabrana za načelnicu.

“Posebno mi čast predstavlja činjenica što mogu pokazati šta sve jedna muslimanka može ostvariti u javnom životu. Kao muslimanka, pored svih vjerskih obaveza, pokušavam da pokažem da i u javnom životu mogu biti vrlo uspješna. Žene koje se na ovaj način trude zaslužuju poštovanje čitavog svijeta”, kazala je Babić.

Napomenula je kako vjeruje da je mnogim pokrivenim ženama postala primjer žene “koja svojim poštenim i odgovornim radom pokušava da doprinese razvoju svoje zajednice i države “.

“Vjerujem da će biti još mnogo pokrivenih žena u javnom životu. Nakon što sam ja izabrana za načelnicu, u Kantonu Sarajevo je za predsjedavajuću Općinskog vijeća Novi Grad izabrana žena pod hidžabom. Mislim da je vrlo važno da se žene što više uključe u politiku. Žene su u poslovnom svijetu vrlo odgovorne i dobro organizirane”, istakla je Babić.

Nadalje, tvrdi da je vrlo značajna uloga pokrivenih žena u izgradnji boljeg i uspješnijeg društva.

“U BiH ima mnogo primjera pokrivenih žena, a usto i vrlo uspješnih. Na primjer, imamo značajan broj rediteljica, profesorica i doktorica koje nose maramu. Mislim da će sada i u politici biti sve više žena. Također mislim da će to postati trend širom svijeta”, rekla je načelnica Općine Visoko.

Dodala je da je njena posjeta Turskoj vrlo značajna prilika za uspotavu saradnje s turskim privrednicima.

“Cilj naše posjete je da turskim biznismenima pokažemo da su vrata naše općine otvorena za ulaganja. Za nas Turska ima posebno mjesto. Turska i BiH imaju vrlo čvrste historijske u kulturne veze. Osjećamo ljubav turskog naroda prema nama. Ova ljubav i podrška nam daju hrabrost i nadu”, kazala je prva pokrivena načelnica u Evropi.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.