da block

Analitičari skeptični: Hoće li nam “bolje sutra” pasti s neba!

da block

Bosanci i Hercegovci taoci su dugogodišnjeg nemara vladajućih elita koje našu zemlju drže u jednom ćorskokaku iz kojeg nije primijetan izlaz.

Nesposobnost etnopolitičkih stranaka da ispune svoja predizborna obećanja i njihovo nadmudrivanje za višak moći nagnalo je brojne ponižene Bosance i Hercegovce da „trbuhom za kruhom“ napuste zemlju i bolji život potraže u dijaspori. Zastrašujući su podaci entitetskih agencija za statistiku, prema kojima se samo u pet proteklih godina iz BiH iselilo više od 150.000 stanovnika.

Imajući u vidu sporenja čak i oko najelementarnijih stvari, poput provedbe presude u slučaju „Sejdić i Finci“ iz 2009. godine ili izmjena Izbornog zakona BiH, postavlja se pitanje kako da očekujemo da se ustoličeni vlastodršci uhvate ukoštac sa mnogo većim problemima, kao što su, recimo, ogromna nezaposlenost i sve učestaliji odliv mozgova, koji nas postepeno pretvara u zemlju staraca.

U razgovoru za Vijesti.ba, politički analitičari skeptični su da će se bilo šta u bližoj budućnosti bitnije promijeniti. Čini se, tvrde, kako na neki način svi priželjkujemo da nam „bolje sutra“ samo od sebe padne s neba.

Smatraju da od Zapada – SAD i EU – ne trebamo imati prevelika očekivanja, jer se na njihovoj agendi nalaze mnogo „krupniji zalogaji„ od jedne male BiH.

Psiholog Ibrahim Prohić ističe da je na globalnom nivou geostrateška situacija danas puno složenija od one iz 90-ih godina prošlog vijeka. Zapad, odnosno EU, su jalovi i nemaju dovoljno produktivnosti i efikasnosti jer ne mogu da riješe ni svoje probleme.

Mandat međunarodne zajednice u BiH ocijenio je neuspješnim: utrošena su ogromna sredstva, potrošene skoro tri decenije života bh. građana, koji se i 23 godine od okončanja rata nalaze tamo gdje su bili i prije njegovog početka.

– EU je kao model i ideja dobra stvar, međutim ona ne uspijeva uspostaviti čak ni unutrašnju koherentnost. Neefikasna je u rješavanju i sopstvenih, a kamo li problema građana u BiH – kaže Prohić.

U našoj je zemlji, upozorava, prisutna jako opasna tendencija zaborava onoga što se događalo 90-ih godina.

– Ponovo na sceni imamo iste političke filozofije, slušamo iste ideološke i propagandne matrice kao da rata nije ni bilo, kao da nismo neposredno svjedočili šta se sve dešavalo u ex Jugoslaviji, odnosno u BiH – rekao je Prohić.

Kod Bosanaca i Hercegovaca, dodaje, aktuelno je neefikasno stanje duha u kojem misle da će neko sa strane na neki čudan, volšeban način, jednim potezom ili odlukom riješiti njihov problem.

Na akademskom nivou u BiH, ocjenjuje, prisutna je ponovna borba dva temeljna koncepta političkog predstavljanja – princip etničkog i građanskog.

– Uporno se nastoji delegitimirati građanski koncept, iako su sve ove godine od rata naovamo pokazale da koncept etničkog predstavljanja ne može riješiti nijedan bitan društveni problem, pa čak ni ono zbog čega je ta matrica imanentno uspostavljena – etničke odnose – poručio je Prohić.

Mišljenja je kako se stanje u BiH može promijeniti samo strukturiranjem unutrašnjih društvenih i političkih snaga koje bi konačno trebale shvatiti da rješenje neće doći izvana.

Prema riječima regionalnog urednika BIRN-a Srećka Latala, budućnost, pa čak i opstanak BiH zavisi, prije svega, od nas samih. Latal navodi kako je manje-više svima jasno da je BiH ove godine ušla u do sada najveću krizu od kraja rata pa naovamo, prije svega zbog Izbornog zakona.

– Isto tako, imamo i jednu izuzetno komplikovanu situaciju na političkoj sceni, gdje se više-manje vode borbe svako protiv svakog, u raznoraznim kombinacijama, što je dobrim dijelom uključilo i medije. Sve to dovelo je do loše ekonomske i socijalne situacije s tendencijom daljeg pogoršavanja – mišljenja je Latal.

Mi možemo da kukamo i krivimo strance za sve i tvrdimo da su ključni međunarodni akteri dobrim dijelom odgovorni za situaciju u BiH. Međutim, navodi Latal, ono što je jasno je da Amerika i EU niti mogu niti hoće više da rješavaju unutrašnje probleme BiH.

– Nažalost, i regionalna i globalna situacija ne idu nam na ruku, jer vidimo ozbiljna pogoršavanja odnosa i u rejonu, ali i na globalnoj sceni, što je samo dodatni razlog da rješenje pokušamo naći mi – kazao je Latal.

Naglašava kako mu je teško razumjeti popriličnu indolentnost bh. političara.

– Ne mogu razumjeti ni da među nekim političarima, pa i u dijelu bh. javnosti, i dalje postoje očekivanja da nam stranci dođu u pomoć, kada oni očigledno ni sebi ne mogu pomoći – istakao je Latal.

Ističe da u ovom trenutku bilo kakav dogovor ili kompromis nije realan, jer su manje-više svi politički akteri već duboko u predizbornim kampanjama i prije svega se fokusiraju na osvajanje predizbornih poena.

Ugledni profesor i sociolog Esad Bajtal smatra kako samozvani čuvari vitalnog nacionalnog interesa, umjesto da rade u korist građana, rade protiv njih.

– Međutim, priča o nacionalnom interesu pokazuje se kao obična bajka i iz nje u praksi izrasta nešto sasvim drugo, a to je interesni nacionalizam. Upravo zbog toga, baš kao što iz šume bježimo od opasnih zvjerki, tako se iz ove zemlje bježi od opasnih etno-vlasti – rekao je Bajtal.

Naglašava da biti nacionalista u BiH istovremeno znači i biti biznismen te vrste i prodavati svoju nacionalističku priču i od nje sasvim dobro živjeti, dok oni u ime kojih je prodajete jedva sastavljaju kraj s krajem. Bajtal ocjenjuje kako se čini da SAD tek sad u ovom poratnom periodu počinju shvatati jednu drugu vrstu sofisticiranog političkog etno-nasilja nad ovom zemljom.

– Amerika počinje da se budi jer je osjetila debelo i teško prisutnu „šapu“ ruskog interesa na ovim prostorima. Naravno da SAD, kao jedna od velesila, koje također imaju svoje interese u ovom dijelu svijeta, shvataju tu rusku opasnost koja ovdje ima svoje zagovarače i izvođače, kao što je to vrhuška manjeg bh. entiteta – dodaje Bajtal.

Profesor ističe kako bh. građanima, koji su potpuno svjesni da s političarima ne mogu ništa napraviti, ne preostaju ništa drugo nego nada, htijenje i želja da Zapad, odnosno demokratski svijet nešto učini.

– Ne može se u 21. stoljeću gledati ova doza političkog primitivizma kakvu imamo na sceni u BiH u posljednjih 30-ak godina. Taj primitivizam se odnedavno pojačava i postaje još sofisticiraniji, pa samim tim i opasniji – napominje profesor Bajtal.

Prema njegovom mišljenju, SAD i Evropa počinju shvatati ko su glavni krivci.

– Čini mi se da će ovu zemlju na kraju „spasiti“ upravo Dodik i Čović, jer rade toliko naopako da to svijet više ne može a da ne vidi. Očekujem taj dijalektički paradoks da ovu zemlju „spase“ upravo ona dvojica koja protiv nje rade toliko koliko rade i na način na koji rade. Njihovo antibosansko djelovanje sasvim je očigledno i to svi vide – poručio je Bajtal.

D.K