Android aplikacije koje najviše usporavaju rad uređaja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako su opremljeni najjačim hardverom i softverom, čak i vrhunski Android telefoni i tableti pate od problema sa performansama. Bilo da je u pitanju korištenje previše CPU-a, zauzimanje previše skladišnog prostora ili trošenje baterije brže nego što ona može da se napuni. Glavni krivac su naravno aplikacije. Sigurnosna kompanija AVG je objavila listu aplikacija koje su odgovorne za pomenute probleme na Android uređajima, a odnosi se na drugo tromjesečje ove godine.

Aplikacije su podijeljene u dvije grupe. Prvu grupu čine aplikacije koje su inicirane od strane korisnika, a ovde je najveći problem Snapchat. Snapchat je uspio čak i da prestigne Facebook po usporavanju performansi uređaja, a za ovo je zaslužno simultano korištenje kamere, Wi-Fi/cellular podataka i GPS-a. Još jedan neočekivani “uljez” jeste i Tumblr, koji je izlistan kao aplikacija koja troši najviše podataka – više i od Netflixa i Spotify-a kombinovano. Kada su u pitanju aplikacije koje se autromatski pokreću ili rade u pozadini, na prvom mjestu je Facebook, a slijedi ga Google Play Services.

AVG ističe da ne želi da uplaši Android korisnike. Cilj ovog izvještaja je da obavijesti korisnike i ukaže im na to koje aplikacije treba izbjegavati. Naravno, prisustvo ovih aplikacija na AVG-ovoj listi takođe ukazuje i na to da su ovo najpopularnije aplikacije, što kod korisnika može stvoriti nedoumicu šta da čine.

avg-aplikacije-lista

Više vijesti