Angela Merkel najutjecajnija ličnost u 2015. godini

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Njemačka kancelarka Angela Merkel je najmarkantnija i najutjecajnija ličnost godine, prema redakciji novinske agencije AFP, koja ističe njenu centralnu ulogu u imigracijskoj krizi i pregovorima između Grčke i EU-a.

Kao i prošle godine, novinari AFP-a svuda u svijetu, bez obzira na jezik, nacionalnost ili specijalnost (tekst, fotografije, videosnimke, itd…) su glasali za nju “kao ličnost koja je sačinjavala aktuelnosti u 2015. godini”.

Angela Merkel prethodi u ovoj rang-listi Vladimiru Putinu, koji je prošle godine ocijenjen za najutjecajnijeg od redakcije ove agencije.

AFP navodi da je politika otvorenih vrata kancelarke u 2015. godini privukla milion izbjeglica u Njemačku. Kao posljedica strašnog sirijskog sukoba, ovaj masovni dolazak izbjeglica, najveći imigracijski talas nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, predstavlja najveći izazov za kontinent, čije je frakture otkrila ona. Postala je, kako se navodi, “Mama Merkel” za Sirijce i Afganistance koji žure u Njemačku, mada je kancelarku kritikovalio nekoliko njenih evropskih kolega, kao i njenu politiku.

Njen status “prirodnog” lidera Evrope se očitavao i u grčkoj krizi.

Time Magazine je također proglasio Angelu Merkel ličnošću 2015. godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.