da block

Angelina Jolie najavila dolazak u Sarajevo u julu ove godine

da block

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo 2012., večeras je u Narodnom pozorištu održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su dodijeljena pojedinačna i kolektivna priznanja za doprinos afirmaciji Kantona i Bosne i Hercegovine u različitim segmentima društvenog i pojedinačnog djelovanja.

Povelja počasne građanke Kantona pripada Angelini Jolie, svjetski poznatoj glumici, odnedavno i rediteljici, ambasadorici dobre volje i humanitarki, za izuzetne zasluge i doprinos očuvanju istine o ratnim zbivanjima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Jolie je emitovanom video porukom zahvalila za ovo priznanje i najavila dolazak u Sarajevo u julu ove godine kada će joj biti uručeno.

Predsjedavajuća Kantonalne skupštine Mirjana Malić, obrazlažući odluku kantonalnog odbora za javna priznanja, koju je verificirala Skupština, istakla je posebno da je Jolie kao rediteljica filma “U zemlji krvi i meda” nedavno ponovno skrenula pažnju svjetske javnosti na našu zemlju, doprinoseći širenju istine o ratnim zbivanjima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Laureat pojedinac je i Dževad Karahasan kojem je kantonalni premijer Fikret Musić uručio večeras Plaketu za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju BiH i Kantona Sarajevo na polju književnosti, kulture i umjetnosti.

Plaketa za izuzetan doprinos razvoju i promociji sporta, sportske etike i tolerancije u Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo uručena je Ivici Osimu.

Dodijeljeno je i kolektivno priznanje Ambasadi Japana u našoj zemlji. Premijer Musić je ambasadoru Hideu Yamazakiju uručio Plaketu Kantona Sarajevo za doprinos obnovi i razvoju Kantona te za povezivanje i jačanje odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine, kao i Sarajevskog kantona.

Ambasador se obratio zvanicama i prenio stav Vlade svoje zemlje o unapređenju prijateljskih veza s Bosnom i Hercegovinom te o namjeravanom prerastanju ekonomske pomoći u ekonomsko partnerstvo dviju država.

Dodijeljeno je i jedno posthumno priznaje. Uručeno je Vedrani Duraković, kćerki prof. dr. Nijaza Durakovića, za izuzetan doprinos njenog oca u oblasti političkog djelovanja i demokratskih procesa na području BiH te za stvaranje, odbranu i očuvanje digniteta i ustavnog poretka zemlje.

Manifestacija Dani Kantona Sarajevo održava se svake godine od 2. do 9. maja i jučer je započela odavanjem počasti poginulim braniteljima Sarajeva i Bosne i Hercegovine i drugim ratnim stradalnicima.

Na večerašnjoj ceremoniji je, osim državne himne, izvedena i nezvanična himna grada, kompozicija Sarajevo, ljubavi moja.

Izvođači su bili članovi mješovitog vokalnog ansambla Art Vivo.

(VisokoIN/Fena)