Angelina Jolie počasni građanin Kantona Sarajevo

Holivudska megazvijezda i humanitarka Angelina Jolie bit će proglašena počasnim građaninom Kantona Sarajevo, saznaje “Dnevni avaz”.

Podrška odbrani

Jolie je dodijeljena Povelja počasnog građanina KS, koju svake godine u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo dobiva strani državljanin koji se istakao u davanju podrške borbi za odbranu Sarajeva od agresije, unapređivanju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različite nacije, vjere, kulture…

Kako doznajemo iz Odbora za javna priznanja KS, Jolie je već putem Ambasade SAD u BiH poslano pismo u kojem je obaviještena da je dobitnica Povelje.

– U istom pismu Jolie smo pozvali na svečanu sjednicu Skupštine KS koja će biti održana 3. maja, kada će joj priznanje biti uručeno. Ako zbog obaveza ne bude mogla doći, zamolili smo je da se pismom obrati na Skupštini ili da se javi videolinkom – kazao je naš izvor.

Istaknute ličnosti

Osim Jolie, Plaketu KS za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti dobili su legenda bh. fudbala Ivica Osim i istaknuti književnik Dževad Karahasan.

Posthumno će Plaketa Kantona biti dodijeljena nedavno umrlom profesoru Nijazu Durakoviću.

Potvrda na sjednici

Kolektivno priznanje Kantona Sarajevo dobila je Ambasada Japana u BiH. Ove prijedloge Odbora moraju potvrditi i poslanici u Skupštini KS na sjednici 23. aprila.

(VisokoIN/Avaz)